Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Китайці відправили клітини рідкісного тигра у… космос!

Колись із генетичного матеріалу можна буде створити життя.

Фото: chinadaily.com.cn.

Китайці відправили клітини рідкісного тигра у… космос!

Капсула зі зразками ДНК вимираючих хижаків поповнила «космічний банк генів» на навколоземній орбіті

З космодрому Цзюцюань на північному заході Китаю стартувала ракета-носій Long March 11, розповідає Вокруг Света. Серед вантажу на її борту була розміщена капсула зі зразками ДНК, виділеної з крові китайського тигра на прізвисько Кан-Кан, який живе в зоопарку Гуанчжоу. Капсула була виведена на орбіту висотою майже 1000 кілометрів для довготривалого збереження геному вимираючого виду.

Китайські тигри Panthera tigris amoyensis - такий же підвид, як амурські або бенгальські тигри. Всі вони сьогодні аж ніяк не процвітають, однак китайські збереглися в числі не більше декількох десятків особин. Вважається, що вже в найближчому майбутньому вони можуть зникнути.

 Можливо, майбутні покоління зможуть забрати з неї ДНК і повернути зниклих тварин до життя.

Цей проект став результатом спільної роботи Китайської академії ракетних технологій і аерокосмічного стартапу Endless Door. Інженери компанії, розташованої в Шеньчжень, розробили герметичні капсули, здатні витримувати умови відкритого космосу, включаючи сильні перепади температури і високий рівень радіації. Можливо, майбутні покоління зможуть забрати з неї ДНК і повернути зниклих тварин до життя.

Додамо, що це не перший приклад збереження зразків ДНК в космосі.

Кілька місяців тому компанія Marvel Tech відправила на низьку навколоземну орбіту капсули з ДНК людини, а в майбутньому планує створити цілий «космічний генний банк» DSPACE із зразками геномів безлічі живих істот.

Telegram Channel