Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У Рівному встановлюють перший котел на біопаливі

Фото ілюстративне з сайту компанії «Укртепло» - нового інвестора ТОВ «Рівнетеплоенерго».

Радіо Трек.

У Рівному встановлюють перший котел на біопаливі

Загалом планують, що їх буде 30

З 1 січня у Рівному зросте тариф на опалення. Рівняни платитимуть на 17, 85% більше – 1 795 гривень 53 копійки за гігакалорію. І це не найвищий тариф в Україні, запевняють у «Рівнетеплоенерго». Про це інформує Радіо Трек.

Основною причиною збільшення вартості централізованого опалення і гарячої води є зростання ціни на газ. І відомо, що в Україні має відбутися ще один етап здорожчання блакитного палива – приблизно на 11%. Проте, про чергове підвищення тарифів на тепло поки говорити зарано, повідомив директор «Рівнетеплоенерго» Олександр Корчинський.

Тож підприємство уже розпочало процес переведення котелень на меншу частку споживання газу, і один із 30 котлів на біопаливі уже привезли у Рівне, говорить Олександр Корчинський: «У нас є план, за яким ми вже зараз рухаємося. Ми не будемо демонтовувати котли, які працюють на газу. Ми поруч з ними будемо будувати котли, які будуть працювати на біопаливі. До речі, переший такий котел вже заїхав на котельню на вулицю Герцена. Вже починаємо ми монтажні роботи. Дійсно, переведення з газу на біопаливо ефективно зменшить зростання тарифу. Але щоб це зробити, потрібен час. Те, що від нас залежить, будемо робити оперативно».

За словами директора підприємства, у порівнянні з початком року нині кількість субсидій приблизно утричі менша.

Щодо боргів перед «Рівнетеплоенерго», нині близько 80 млн заборгувало населення. І ця цифра надалі зростатиме, побоюється Олександр Корчинський, через зменшення кількості субсидіантів і обсягів державної допомоги. За словами директора підприємства, у порівнянні з початком року нині кількість субсидій приблизно утричі менша.

Не розрахувалася ще у повному обсязі й держава. Минулого тижня підприємство отримало 19,4 млн пільг і субсидій за жовтень і частину листопада.

Ще одним ваговим фактором, який впливає на зростання тарифу є зменшення споживання теплової енергії. У 2014 році було 430 Гкал на рік. Нині - 320 Гкал. При цьому витрати підприємства не зменшуються.

Telegram Channel