Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Книгу Коперника продали на аукціоні за 100 тисяч євро

Коперник працював над книгою більше 40 років

the Бабель

Книгу Коперника продали на аукціоні за 100 тисяч євро

Вона була видана в 1566 році у місті Базель (Швейцарія)

Основну працю астронома XVI століття Миколи Коперника «Про обертання небесних сфер» продали на аукціоні в Празі за  2,48 млн крон, пише the Бабель з посиланням на ТАСС. Книга була видана в 1566 році в місті Базель (Швейцарія).

«На торги був виставлений абсолютно унікальний екземпляр. У чудово ілюстрованій книзі були присутні всі сторінки. В ній чудово збереглися гравюри, на яких зображено побудовані Коперником схеми руху небесних тіл. Аукціонна ціна продажу тому і була такою високою», — розповіла власник аукціонного дому Arthouse Hejtmanek Марія Гейтманкова.

У цій книзі вперше в християнській Європі запропонована геліоцентрична модель світу, за якою Сонце є центром Всесвіту, а планети рухаються навколо нього.

Коперник працював над книгою більше 40 з 70 років свого життя. Він постійно вносив у неї уточнення, готував нові астрономічні розрахункові таблиці.

«До наших днів збереглося не більше 400 примірників другого видання цієї наукової праці. Вони зберігаються в найбільших бібліотеках світу і зібраннях найбільш заможних колекціонерів-букіністів», — сказала Марія Гейтманкова.

Уперше фундаментальний твір Коперника було видано в 1543 року в Нюрнберзі (Німеччина). Ця подія відбулася буквально через кілька тижнів після смерті вченого, який пішов з життя 24 травня 1543 року.

У цій книзі вперше в християнській Європі запропонована геліоцентрична модель світу, за якою Сонце є центром Всесвіту, а планети рухаються навколо нього. Система світу Коперника пропонувалася замість загальновизнаної на той час теорії руху планет і Сонця навколо нерухомої Землі.

 

 

Telegram Channel