Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Чому Шацьк не хоче бути історичним?

Шацьк має багате минуле, але декому воно стає на заваді.

Фото з архіву ДП "Волинські старожитності"

Чому Шацьк не хоче бути історичним?

Депутати Шацької ОТГ проголосували за виключення селища зі Списку історичних населених місць України

Таке рішення вони прийняли на сесії Шацької селищної ради, яка відбулася учора,10 січня. Керувала сесією виконувач обов’язків голови, секретар Шацької селищної ради Людмила Цевух. 

Постанова Каміну "Про затвердження Списку історичних населених місць України" прийнята ще у 2001 році. На Волині до списку входять: Луцьк, Берестечко, Володимир-Волинський, Голоби, Головно, Горохів, Іваничі, Камінь-Каширський, Ковель, Луків, Любешів, Любомль, Олика, Ратне, Рожище, Стара Вижівка, Турійськ, Устилуг, Цумань та Шацьк. Статус історично населеного місця отримує насеслений пункт, який зберіг свій історичний вигляд, тобто, який довго не перебудовували. У таких містах чи селищах заборонено руйнувати будови, внесені до «Державного реєстру нерухомих пам’яток України» чи вести будівництво у межах, які окреслені як історична зона.

Тож депутати одномоментно "вирішили" проблему: проголосували за те, щоб звернутися до виконавчої влади і виключити Шацьк зі списку історичних населених місць України. 

На сесії йшлося, що нині завершують розробку генплану Шацька. Якщо селище залишиться у списку історичних населених місць, то треба додатково розробляти історико-архітектурний опорний план. А це коштуватиме бюджету близько 150 тисяч гривень.

Тож депутати одномоментно "вирішили" проблему: проголосували за те, щоб звернутися до виконавчої влади і виключити Шацьк зі списку історичних населених місць України. Ми попросили секретаря Шацької селищної ради Людмилу Цевух розповісти, чому депутати прийняли таке рішення. Однак вона відмовилася коментувати це і лише зазначила, що сама при голосуванні утрималася.

Зазначимо, що виключення можливе,якщо фахівці Київського науково-дослідницького інститут теорії архітектори та містобудування та Київського інституту пам’яткоохоронних досліджень нададуть висновок про недоцільність перебування селища у списку. Тоді Мінкульт готує відповідне подання у Кабмін. Подібний шлях вже пробула пройти Нова Каховка. Але місту з Херсонщини наразі це не вдалося. Чи вдасться Шацьку скинути "ярмо" історичності дізнаємося пізніше.

Telegram Channel