Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Чому високі ціни на м’ясо?

Зросли ціни на м’ясо.

agrarna-pravda

Чому високі ціни на м’ясо?

Роздрібні ціни на продукти харчування суттєво відрізняються від цін виробників. Про це свідчать дані Мінагрополітики

До прикладу, оптово-відпускні ціни на м’ясо за рік в Україні зросли на 3%, роздрібні – на 8,3%.

Так, вартість яловичини в опті зросла на 4% до 79,4 грн/кг, у роздрібі – на 9% до 98 грн/кг. Ціна птиці (курки) в опті зросла на 3%, до 45,7 грн/кг, у роздрібі – на 8% 57,7 грн/кг.

Оптово-відпускні ціни на свинину зросли на 2% до 76,4 грн/кг, у роздрібі – на 8% до 97,9 грн/кг.

Серед усіх видів м’яса найбільш відчутним є розрив в оптових та роздрібних цінах на свинину – 21,4 грн на кілограмі продукту. Далі йде яловичина і птиця (курка) – 18,5 грн та 11,9 грн відповідно.

Додамо, що оптово-відпускні ціни в Україні формує виробник, роздрібні – ті, хто купує продукт в оптовика, у тому числі – торгові мережі: супермаркети або магазини.

Чим довший ланцюг – тим більшою буде роздрібна ціна. Чим вища торговельна надбавка – тим вищою буде ціна для кінцевого споживача.

“Чим довший ланцюг – тим більшою буде роздрібна ціна. Чим вища торговельна надбавка – тим вищою буде ціна для кінцевого споживача”, – роз’яснив економічний експерт Юрій Гаврилечко.

Нагадаємо, за рік витрати на виробництво продукції тваринництва зросли на 16,8%. Водночас, річний рівень інфляції в Україні (листопад 2018-го до листопада 2017-го) становив 10%.

Раніше  повідомлялось, що минулого року курятина знову стала м’ясом №1 в Україні за популярністю серед українців. Зазначимо, що цей вид м’яса на 100% забезпечується вітчизняними виробниками.

ТОП-5 найбільших виробників і експортерів курятини очолює “Миронівський хлібопродукт” (Наша Ряба). Його частка сягає 88% у загальному обсязі експорт України.

Джерело: agrarna-pravda
Telegram Channel