Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Виші примусять відмовитись від демпінгування цін на навчання (Відео)

Стає привабливішим піти на контракт.

Вища освіта

Виші примусять відмовитись від демпінгування цін на навчання (Відео)

Тривають регіональні наради-семінари МОН з питань організації і проведення прийому вступників у 2019 році

Під час однієї з таких нарад, про проблеми, що виникали під час організації минулорічної вступної кампанії розповів Олег Шаров, Генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих.

На його думку, однією з таких проблем є заниження вартості навчання у вишах.

«Вартість навчання часто є заниженою, відверто нижче собівартості. Це призводить до того, що для певної кількості вступників стає привабливішим піти на контракт до цього вищого навчального закладу на популярну спеціальність, а не туди, де для нього передбачено чесно зароблене державне місце на іншу. Але це не буде продовжуватись вічно, в Законі України «Про державний бюджет» вже передбачено заходи щодо цього. Ці процеси не відбудуться за один день чи тиждень, але певні дії будуть зроблені вже під час цьогорічної вступної кампанії, а також більш серйозні - у 2020 році», - зазначив він.

Не може бути такого, що держава витрачає на навчання студента 26-27 тисяч гривень, а коледж, який входить до складу університету, набирає контрактників на 7-10 тисяч гривень. Демпінг завершується.

«Не може бути такого, що держава витрачає на навчання студента 26-27 тисяч гривень, а коледж, який входить до складу університету, набирає контрактників на 7-10 тисяч гривень. Демпінг завершується», - наголосив Олег Шаров.

За його словами, вишам необхідно продумати, яких заходів їм треба вжити для цього.  

«Якщо ви не встигнете це зробити за один рік, то ваші втрати будуть значними», - підкреслив він.

 

Джерело: vnz.org
Telegram Channel