Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Вогонь виявився безсилим перед іконами

Мурал імітує пробоїну в стіні у вигляді карти України

Луганщина

Вогонь виявився безсилим перед іконами

На виїзді з Рубіжного по правій стороні дороги на Кремінну стоять декілька приватних будинків. Один із них особливо привертає увагу. Інтерес викликає не конструкція дому, а мурал на його фасаді. Він імітує пробоїну в стіні у вигляді карти України, через яку видно згорілу дитячу кімнату і те, що від неї залишилось

... Анна і Олександр Рафікови любили сій дім. Він був світлим, комфортним і головне – просторим для дітей, яких у подружжя було четверо. В квітні 2014-го у них народилась ще одна дівчинка – Ангеліна. Про це пише Луганщина.ua.

В травні того ж року, коли в Рубіжному стали господарювати бойовики, Анна і Олександр перевезли дітей в безпечне місце. Друзі запропонували їм свою дачу на Харківщині і подружжя Рафікових скористались їх гостинністю. Старшій доньці тоді виповнилось 13, Ангелінці – всього 2 місяці, тому малеча весь час була з батьками.

Мурал імітує пробоїну в стіні у вигляді карти України, через яку видно згорілу дитячу кімнату і те, що від неї залишилось: закопчена розбита люстра, частина меблів і ікона...

Коли через тиждень вони повернулись додому, то виявилось, що їхній будинок... зайнятий. Тимчасово пустий котедж облюбувала банда Дрємова. З другого поверху добре була видима місцевість і можливість спостерігати за українським блокпостом. Так їм пояснили «стратегію» своїх дій. Буквально за два дні бандити винесли з дому багато цінних речей, не посоромились забрати навіть дитячий одяг, техніку та іграшки.

«Дрємовці» винесли все, і ще як в покарання вдарили в будинок тяжким снарядом(гільзу від нього потім знайшли), який пробив фасад другого поверху. Снаряд потрапив в робочий кабінет і викликав пожежу.

На будинок було важко дивитися. Здавалось, він помер, забравши благополуччя сім`ї. Старші діти запитували у батьків: «Де ми тепер будемо жити?». Аня їх заспокоювала: «Нічого, поки поживемо в уцілівшій кімнаті».

 

Але як жити без даху над головою? Дякуючи Анниній мамі, яка забрала дітей до себе, поки подружжя приводило до порядку одну кімнату. Всі ці чотири роки вони відбудовували свій дім.

Вперше цю історію розповіла Олена Стеценко – директор і засновник музею ангелів «На крилах», який кілька років тому відкрився в Кремінній. Тоді Олена показала дві закопчені фігурки фарфорових ангелів. А зараз Анна доповнила розповідь.

– Пожежа знищила всі наші речі. Від високої температури тріснув посуд, скло, розплавився пластик. Але ангели, що стояли в дитячій кімнаті на поличці, залишились цілими! Тільки від копоті вони перетворились на чорних. Але найбільше ми були вражені від того, що відбулося з нашим іконостасом. В кутку були зібрані п`ять образів. Вони не згоріли і навіть не почорніли від диму, - говорить жінка.

Коли будинок, переживши чотирьохлітню «реанімацію», був готовий, Аня вирішила прикрасити його фасад малюнком, сюжет якого на прикладі її сім`ї буде нагадувати про те, що довелось пережити. Так на фасаді з`явився мурал.

Він імітує пробоїну в стіні у вигляді карти України, через яку видно згорілу дитячу кімнату і те, що від неї залишилось: закопчена розбита люстра, частина меблів і ікона...

Анастасія ПОЛТАВЄЦ

Telegram Channel