Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Пожежа в Керченській протоці: шансів врятувати зниклих немає

Пожежа почалася ввечері 21 січня

ЕРА

Пожежа в Керченській протоці: шансів врятувати зниклих немає

У пожежі на двох суднах у районі Керченської протоки, за офіційними даними, знайдено тіла 10 загиблих

Про це повідомляє російське агентство ТАСС, пише ВВС.

Загалом на борту двох суден під прапором Танзанії було 32 людини, 12 з них врятували. Доля ще десяти моряків залишається невідомою.

Раніше ТАСС з посиланням на керівника анексованого Росією Криму Сергія Аксьонова заявляло про 14 загиблих.

Операцію перевели з рятувальної в пошукову, оскільки шансів знайти живих вже немає.

На ранок вівторка пожежа досі тривала. Зберігається небезпека вибуху, уточнили в прес-службі російського Федерального агентства.

Там також повідомили, що вранці 22 січня операцію перевели з рятувальної в пошукову, оскільки шансів знайти живих вже немає.

Через шторм врятованих людей та тіла загиблих вночі не змогли відправити на берег - сильний вітер і хвилі завадили буксиру наблизитися до кораблів, які забрали потерпілих на борт.

Що відомо?

Два кораблі під прапором Танзанії, які перевозили зріджений газ, загорілися ввечері в понеділок, 21 січня.

Судна перебували на якірній стоянці в нейтральних водах за 15 морських миль від мису Такіль Керченського півострова.

За даними російського Федерального агентства морського та річкового транспорту, на борту судна "Веніс" (попередня назва - "Канді") перебувало 17 людей - громадяни Туреччини та Індії. На другому судні "Маестро" - 15 людей (теж представники цих двох країн).

За попередньою інформацією, інцидент стався під час перевантаження палива з одного судна на інше.

Як повідомили у Федеральному агентстві, пожежа почалася після того, як на одному з кораблів стався вибух, а потім вогонь перекинувся на інший.

На двох суднах на початок пожежі було близько 4,6 тис. тонн палива.

До рятувальної операції залучили близько десяти кораблів.

Поставки в Сирію

Іноземні судна, що загорілися в районі Керченської протоки, здійснювали незаконні поставки газу до Сирії, повідомило міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Як повідомляє міністерство, за даними міжнародних моніторингових систем, газовий танкер "Веніс" 20 січня вийшов з російського порту "Темрюк". Це порт розташований у Темрюкській затоці Азовського моря в Краснодарському краї.

На обох кораблях на той момент не працювала система AIS (Automatic Identification System), яка надає можливість не тільки вчасно реагувати на аварії суден та надавати допомогу потерпілим, але й відстежувати порушення руху суден і незаконного перетину кордонів, пояснили в МінТОТ.

"Наразі важко встановити походження газу, який перевозився, однак, за наявною інформацією, судна "Веніс" та "Маестро" залучались до поставок газу, видобутого як з українського шельфу, так і з інших країн. Вказані судна раніше заходили до закритих портів тимчасово окупованого Криму та є порушниками режиму тимчасово окупованих територій", - заявили в українському міністерстві.

Відключаючи такі системи, міжнародні перевізники прагнуть уникнути відповідальності за українським законодавством, а також не потрапити до списку компаній-порушників, до яких можуть застосувати міжнародно-правові санкції, зазначили в міністерстві.

За даними Офісу з питань контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC), ці кораблі також задіяні до незаконних поставок газу в Сирію, починаючи з 2016 року, твердять в МінТОТ.

Росія поки що такі заяви не прокоментувала.

Telegram Channel