Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Чи може Янукович скасувати свій вирок – 13 років ув’язнення?

«Астанавітєсь!» Розстріл активістів Майдану на нього не поклали…Поки?

Фото dzvin.media.

Чи може Янукович скасувати свій вирок – 13 років ув’язнення?

Правозахисники вважають, що в українському законодавстві по заочному засудженню є недоліки, що може викликати питання у міжнародних інстанціях

24 січня судді нарешті оголосили історичний для України вирок. Вперше колишнього президента визнали державним зрадником. І вперше йому призначили, хоч і заочно, тюремний термін – 13 років із 15, про які просили прокурори.

Як інформує «Українська правда», суд над Віктором Януковичем тривав 20 місяців. За «процесом №1» в сучасній українській історії онлайн стежила вся країна, і захист екс-президента вдало використовував цю увагу, перетворюючи судову залу на студію ток-шоу.

Вперше колишнього президента визнали державним зрадником.

У ній точились суперечки про Майдан, анексію Криму та російську агресію. На допити приходили представники мало не всієї політичної верхівки – як колишньої, так і чинної.

Основою звинувачень стало звернення до президента Росії Володимира Путіна від 1 березня 2014 року. Не визнаючи зміну влади на батьківщині, Янукович попросив свого російського «колегу» використати війська «для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності та захисту населення України».

І хоча Януковича визнали винним, вирок ще не набув чинності. А це означає, що судова епопея може знову затягнутись на роки.

Чи є ризики скасування вироку?

Правозахисники вважають, що в українському законодавстві по заочному засудженню є недоліки, що може викликати питання у міжнародних інстанціях.

Зокрема, процедура повідомлення обвинуваченого через надсилання повістки на останню відому адресу та опублікування у ЗМІ не забезпечує на достатньому рівні вимоги міжнародного права.

Про нарікання на український закон також говорив і керівник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк. Мовляв, Янукович зможе навіть скасувати свій вирок саме через заочну процедуру.

Telegram Channel