Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Тепер на світ можна подивитися очима пташки

У подальших планах - дослідити зір різних тварин.

Вокруг Света.

Тепер на світ можна подивитися очима пташки

Вчені показали, як бачать пернаті

Зір птахів тетрахроматічний: на додачу до трьох пігментів, які є і в наших очах, вони містять і опсин, чутливий до ультрафіолетової частини спектра, розповідає Вокруг Света. «Ультрафіолетовий зір домінує в природі, однак ми до цих пір погано розуміємо його можливості і здатності розрізнення навколишнього простору», - кажуть Синтія Тедор і Дан-Ерік Нільсон з Лундського університету в Швеції.

Щоб розширити знання з цього питання, вчені сконструювали унікальну мультиспектральну відеокамеру, яка імітує зір пернатих. І за допомогою неї розглянули звичайне лісове місце їх проживання. «Те, що людині здається зеленою мішаниною, птахам постає чітко помітним листям, - розповідає Нільсон. - Раніше ніхто про це і не підозрював».

 Щоб розширити знання з цього питання, вчені сконструювали унікальну мультиспектральну відеокамеру, яка імітує зір пернатих.

Зліва - зйомки звичайною камерою. Праворуч - картинка, отримана камерою-імітатором зору птахів: видно, що контрастність листя значно вища. / Фото: Lund University.

На отриманих камерою зображеннях видно, що «ультрафіолетові відтінки» помітно світліші на верхній стороні листя, а на нижній вони дають майже чорне забарвлення. Таке контрастне поєднання полегшує розпізнавання листя, оцінку його розташування і орієнтацію в просторі - це найважливіші завдання для жителів лісової крони.

«Ми виявили щось, мабуть, вкрай важливе для птахів, - додає Дан-Ерік Нільсон, - і ми продовжимо роботу, щоб з'ясувати, якою постає реальність для інших тварин».

Telegram Channel