Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Скандал через психлікарню: у Чернівцях заявляють про рейдерське захоплення

Приміщення закладу охорони здоров’я є пам’яткою архітектури.

Молодий буковинець

Скандал через психлікарню: у Чернівцях заявляють про рейдерське захоплення

7 тисяч гривень за 140 квадратних метрів приміщення на двох гектарах землі посеред Чернівців. І все це у парковій зоні психлікарні. Представники громадської організації “Волонтерський рух Буковини” занепокоєнні тим, що приміщення закладу охорони здоров’я, яке, до речі, є пам’яткою архітектури, здали в оренду з багатьма порушеннями. Чи справді це рейдерське захоплення приватним бізнесом території та майна Чернівецької обласної психіатричної лікарні та який стосунок до цього має облрада?

У Чернівецькій обласні раді визнали, що здали в оренду приміщення у обласній психлікарні приватному підприємству "Чоботар". Але голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян запевняє, що це здійснено без жодних порушень. Про це він розповів на зустрічі із журналістами, яку організував після заяви волонтерів про рейдерське захоплення території обласної психіатричної лікарні, передає  molbuk.ua.

"Як може здійснюватися рейдерське захоплення обласною радою на комунальне майно обласної ради? Обласна рада діє у межах повноважень, наданих їй законом України. Є відповідні процедури передачі в оренду.
За це скликання жоден квадратний метр землі комунальної власності не було передано нікому ні в оренду, ні на приватизацію", - заявив Іван Мунтян. 

Голова обласної ради продемонстрував документи,в яких йдеться, що земельні ділянки психлікарні почали роздавати ще з 2006 року.

"Є рішення сесії міської ради під головуванням ще Миколи Федорука, де затверджено проект відведення та наданя підприємцю Чоботарю В. І. земельної ділянки на вулиці Мусорського, 2, площею 0,5 га для добудови допоміжних приміщень. Потім знову з’являється аналогічне рішення міської ради і надають підприємцю Чоботарю В. І. ще одну ділянку площею 0,68 га. Ці документи дали підставу Чоботарю побудувати на території нерухоме майно, на яке він отримує право власності. І вже усі ці роки він не сплачує орендної плати. За ці роки ми нарахували майже шість мільйонів гривень боргу. Хто буде нести відповідальність за те, що підприємець не сплачує орендної плату?", - сказав Мунтян. 

Посадовець запевнив, що немає загрози існування обласної психіатричної лікарні і готовий до перевірок правоохоронців.

Незважаючи на всі ці порушення, підприємству "Чоботар" обласна рада надає дозвіл на оренду чергового приміщення у психіатричній лікарні під склади. Підприємство отримало приміщення площею понад сто квадратних метрів в оренду на десять років з оплатою сім тисяч гривень на місяць, але без права приватизації. Іван Мунтян запевняє, що підприємству не мали права відмовити.

За його словами щодо поділу землі психіатричної лікарні, то таким чином намагаються навести лад з орендавцем.

"Треба визначити, за скільки квадратних метрів землі має сплачувати орендар орендної плати. Для цього керівник установи звернулася до обласної ради щодо поділу земельної ділянки і визначення території, яка потрібна для обслуговування даного підприємства. Але з 2015 року ми не можемо провести цю процедуру, бо зацікавлені особи блокують питання. Шантажують людей, дезінформовують суспільство і ми не можемо прийняти відповідне рішення", - заявив Іван Мунтян.
 

Посадовець запевнив, що немає загрози існування обласної психіатричної лікарні і готовий до перевірок правоохоронців. 

Telegram Channel