Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Звідки беруться зимові візерунки на вікнах?

Дивовижна мозаїка.

Ukr.Media.

Звідки беруться зимові візерунки на вікнах?

Останнім часом «малюнки» морозу стали рідкістю

Як розповідає портал Ukr.Media, відходячи від романтики до науки, морозні візерунки – це обледеніння внутрішньої поверхні скла. У холодну пору року температура повітря біля вікон завжди нижча, ніж у приміщенні. Холодне повітря не може утримувати в собі стільки вологи, скільки тепле. Тому надлишок її випадає інеєм. Якщо температура скла нижче нульової, вода осідає на нього у вигляді кристаликів льоду. Ці кристали (іній) тонким шаром покривають скло.

Але звідки ж береться сам малюнок? Утворюється він в зв'язку з двома факторами. Перший – рух повітря всередині приміщення. Другий – особливості поверхні скла. Будь-яка подряпина, пил, відбиток пальців дозволяють створити свій унікальний візерунок на морозному склі.

 Будь-яка подряпина, пил, відбиток пальців дозволяють створити свій унікальний візерунок на морозному склі.

Найпоширеніші структури морозних візерунків - дендрити та трихити.

Дендрити - деревоподібні структури, які утворюються, якщо охолодження скла почалося при позитивній температурі і продовжилося при негативній. У цьому випадку на склі утворюється тонка водяна плівка, яка замерзає при кристалізації у вигляді дендритів.

Трихити - волокнисті структури, які утворюються на гострих краях подряпин, які є на склі. При цьому спочатку утворюються вузькі паралельні смуги, а в результаті подальшого охолодження від них відходять своєрідні «волокна». Причиною ж того, що сьогодні візерунки на склі стають рідкістю є нові технології у будівництві – в сучасних пластикових вікнах цьому стає на заваді теплоізоляція.

Telegram Channel