Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Арт-дизайн будинку, інсталяції та музей у дворі:  маневицький майстер креативно облаштував власне обійстя

У садибі маневичан Миколи та Надії Калюхів немає жодної стандартної речі.

Юлія МУЗИКА

Арт-дизайн будинку, інсталяції та музей у дворі: маневицький майстер креативно облаштував власне обійстя

У затишній садибі маневичан Миколи та Надії Калюхів немає практично жодної стандартної речі – все витворене уявою і вмілими руками господаря

У затишній садибі маневичан Миколи та Надії Калюхів немає жодної стандартної речі – все витворене уявою і вмілими руками господаря

– Основне – мати бажання, почуття відповідальності і трішки фантазії – тоді можна зробити все, – каже майстровитий Микола Калюх, вироби якого вражають оригінальністю і художнім смаком. Дерево, метал, різні сучасні будматеріали – все піддається рукам креативного умільця.

Хоч кажуть, що треба все вміти, та не все робити, у Миколи Антоновича складається якраз навпаки: спочатку з’являється ідея, потім він розмірковує як її втілити у життя, і лиш опісля – приступає до роботи.

У дворі в дерев’яній бесідці господар створив музей декоративно-ужиткових виробів, який влітку прикрашений горщиками квітів. Барвистості подвір’ю в теплий період року надають і змішані овочево-квіткові грядки.

За власними кресленнями виготовлені всі елементи інтер’єру будинку: камін, ніші в стіні, меблі, балясини до східців, різні декоративні дрібнички. До новорічно-різдвяних свят завдяки старанням Миколи Антоновича з’явилася на подвір’ї Калюхів святкова інсталяція – Дід Мороз, що їде запряженими оленем санями.

На оленем довелося добряче потрудитись і витратити сто погонних метрів сталевого дроту та кольорових гірлянд.
Над оленем довелося добряче потрудитись...
Все у домі Калюхів виготовлене руками чоловіка-умільця.
...і витратити сто погонних метрів сталевого дроту та кольорових гірлянд.

 

"Якби всі подарували для краси селища частинку праці – воно було б набагато гарнішим", – впевнений Микола Антонович, а виготовлена ним новорічна інсталяція стала найоригінальнішою святковою прикрасою вулиці 100-річчя Маневич.

– Взагалі-то ідея зробити новорічного оленя належить доньці Соломії, яка навчається в Польщі. Та коли виріб був вже готовий, я зрозумів, що йому одному на подвір’ї буде трохи самотньо, тож вирішив ще зробити сани та Діда Мороза, – усміхається майстер–умілець, якому над виготовленням святкової композиції довелося добряче потрудитись: пофантазувати, витратити сто погонних метрів сталевого дроту та кольорових гірлянд, ще й акуратно обмотати все пакувальною стрічкою.

– Приходив після роботи додому та з паяльником і зварювальним апаратом зникав на вечір у гаражі, де на бетонній підлозі намалював крейдою ескіз виробу, – розповідає його дружина Надія Хомівна, яка за майже чверть століття подружнього життя рідко бачила свого чоловіка-ентузіаста не зайнятим. З усмішкою зауважує, що якщо за день Микола Антонович нічого в господарстві не зробив, то ввечері обов’язково зітхатиме, кажучи: «День пройшов даремно».

Все у домі Калюхів виготовлене руками чоловіка -умільця.
Все у домі Калюхів виготовлене руками чоловіка -умільця.

Майстер-аматор родом із села Боровичі, за освітою педагог – вчитель фізики та математики. Працював у різних куточках Маневицького району: в школі села Кукли та в Колківському ВПУ, п’ять років був директором ЗОШ в Чорнижі та п'ятнадцять – в Годомичах, очолював районний відділ освіти. Нині ж працює у Маневицькій вечірній школі.

Дружина Миколи Антоновича також вчитель, вона навчає хімії учнів райцентрівської школи-гімназії. Педагоги називають свій подружній союз «законом єдності і боротьби протилежностей», зауважуючи, що вони різні за характерами, та, прислухаючись одне до одного, постійно вчаться чомусь новому.

– Приносить Антонович свої креслення – і ми їх разом обговорюємо. Часом маємо на одну й ту річ зовсім різні погляди, – ділиться Надія Хомівна, – та врешті-решт досягаємо згоди, бо головне – чути одне одного.

Так і наповнюється ошатне обійстя оригінальними речами та декором. І щоразу діти-студенти Назар та Соломія, що навчаються далеко і рідко навідуються до батьків, дивуються, як оновлюється їхніх дім. А сам господар зауважує, що всі його витвори з’являються насамперед завдяки бажанню зробити приємне своїй сім'ї.

Гостинне подружжя Калюхів радіє візитам не тільки рідних та близьких людей, а й своїх випускників, адже їх уже – сотні. «Наша робота – не станок, який вимкнув – і пішов додому, – каже Надія Хомівна, – ми завжди думками зі школою. А хороші учні – то вчительське щастя…»

– Всі на новорічно-різдвяні свята хочуть пройтися по святкових Маневичах, побачити гарні оздоби та інсталяції, та мало хто хоче докласти зусиль, аби їх зробити. Навіть не всі приміщення магазинів та організацій прикрашені гірляндами. Якби всі подарували для краси нашого селища частинку своєї праці – воно було б набагато гарнішим, – впевнений Микола Антонович, а виготовлена ним новорічна інсталяція стала найоригінальнішою святковою прикрасою вулиці 100-річчя Маневич.

Юлія МУЗИКА.

Telegram Channel