Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Сьогодні – День бабака. Що нам навіщує Тимко?

Популярність свята надзвичайно зросла після виходу фільму «День бабака».

УНІАН.

Сьогодні – День бабака. Що нам навіщує Тимко?

Якщо погода буде похмурою, бабак не бачить своєї тіні та спокійно залишає нору — значить, весна буде ранньою

День бабака щороку відзначається у світі 2 лютого, розповідає УНІАН. Вважається, що в цей день потрібно спостерігати за бабаком, що вилазить зі своєї нори. Слідкуючи за його поведінкою, можна спрогнозувати прихід весни. День бабака - традиційне свято в США і Канаді, але з недавніх пір воно стає все більш популярним і в Україні.

Згідно з повір'ям, якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно залишає нору — значить, зима скоро закінчиться, і весна буде ранньою. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і, лякаючись її, ховається назад у нору — буде ще шість тижнів зими.

 Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і, лякаючись її, ховається назад у нору — буде ще шість тижнів зими.

Вперше відсвяткували День бабака в 1886 році в американському містечку Панксатоні. Рано вранці 2 лютого з нори витягли бабака на ім'я Філ, після чого жителі містечка щорічно пробуджували бабака в цей день для передбачення погоди. Примітно, що дата Дня бабака співпадає з християнським святом Стрітення Господнього (за Григоріанським календарем). Свято символізує зустріч зими з весною. Вважається, що якщо в цей день світить сонце, що зима буде холодною і довгою. Після виходу на широкі екрани однойменного художнього фільму «День бабака» популярність свята помітно зросла, а сам День бабака розширив свою географію, діставшись до України.

Найвідомішим бабаком є Панксатонський Філ, якого місцеві називають «наймудрішим з мудрих». Однак, за неофіційними даними, його передбачення» збуваються лише в 40% випадків. Іншим відомим бабаком є Чак, який проживає на острові Статен-Айленд у Нью-Йорку. Працівники зоопарку стверджують, що він правильно вгадує майбутню весну майже завжди. У місті Лільбурн живе бабак генерал Борегард, має ступінь доктора метеорології місцевого університету. В Україні також є свої провісники погоди - харківський Тимко і львівська Маруся.

Telegram Channel