Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Бабак Тимко побачив свою тінь і сховався

Це вже третя тварина, яка виконує функцію "погодного віщуна".

ВВС

Бабак Тимко побачив свою тінь і сховався

Бабак-віщун Тимко III зробив прогноз щодо приходу весни в Україну, а також переможця фіналу відомого серіалу "Гра престолів". Все це відбулося в ході щорічного Дня бабака, який відзначають 2 лютого

Погода у селі на Харківщині, де у норі живе цей віщун, увесь ранок була прохолодною. Коли тваринку розбудили, вона вилізла з нори й, побачивши свою тінь, швидко залізла у сховок.

Згідно з правилами "прогнозування", це означає, що на швидкий прихід весни розраховувати не варто, передає ВВС.

"У березні очікуються приморозки, а весняне тепло прийде тільки у квітні".

"У березні очікуються приморозки, а весняне тепло прийде тільки у квітні. Але якщо би бабак не побачив своєї тіні та не повернувся в нору, варто було очікувати ранньої весни", - заявив начальник біостанції Харківського національного університету ім. Каразіна, професор Віктор Токарський, цитує "Укрінформ".

Також тварина зробила передбачення, щодо того, хто переможе у політичній боротьбі фінального сезону серіалу "Гра престолів". Тварина тричі обрала Короля півночі Джона Сноу.

Бабак проживає на біологічній станції Харківського університету імені Каразіна у селі Гайдари Харківської області.

Це вже третя тварина, яка виконує функцію "погодного віщуна". Цьогоріч погоду вперше передбачав Тимко III, який замінив свого батька Тимка II.

Крім прогнозів погоди, Тимко II у 2017 році також передбачив надання Україні безвізового режиму з Європейським Союзом.

Загалом День бабака в Україні відзначають з 2004 року.

Найбільшої популярності цей день отримав у США, де ще у ХІХ столітті у Пенсильванії жив бабак-віщун на ім'я Великий Філ. Вважається, що ця традиція прийшла у США разом з німецькими емігрантами.

Суть традиції полягає у спостереженні за поведінкою бабака.

Якщо він бачить свою тінь і потім йде назад у нору - отже, буде ще кілька морозних тижнів. Але якщо день похмурий, і бабак не бачить тіні, й не йде у нору - отже, весна буде ранньою.

Telegram Channel