Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Реформований Волинський апеляційний суд очолив Петро Філюк (Фото, відео)

Фото: Олександра ДУРМАНЕНКА. Відео: Олександра ПІЛЮКА.

Реформований Волинський апеляційний суд очолив Петро Філюк (Фото, відео)

Під час реформи судової системи в Україні, що триває вже не один рік, іноді трапляються речі, сенс яких важко зрозуміти. Це, зокрема, стосується апеляційних судів в Україні, які восени минулого року Указом Президента України були ліквідовані, а замість них створено нові апеляційні інстанції з іншою назвою. Так у нашій області замість ліквідованого Апеляційного суду Волинської області постав... Волинський апеляційний суд. При цьому нову установу від попередньої відрізняє хіба що відсутність у ній 12 із 37 суддів, які подали у відставку, і які, за словами колег, були найбільш досвідченими професіоналами, що зараз особливо відчутно

 

 Після реформування наступним кроком в організації роботи суду мало стати обрання його голови. З цієї причини судді зібралися на засідання. Суддя Олег Клок запропонував на цей пост Петра Філюка, заслуженого юриста України. Він наголосив на його високій суддівській кваліфікації, принциповості та господарському хисті, завдяки чому приміщення Волинського апеляційного суду стало одним із найкращих в Україні, взірцем для аналогічних установ в інших регіонах.

Підрахунок бюлетенів засвідчив, що переміг Петро Філюк: за нього проголосували 11 осіб, 2 суддів підтримали Лілію Шевчук, 2 не віддало переваги жодному.

Оскільки вибори голови повинні проходити на альтернативній основі, судді висунули для голосування кандидатуру Ліліії Шевчук, виконувача обов’язків голови суду, котра очолювала його після реформування чотири місяці. Обирали керівника 15 суддів.

Підрахунок бюлетенів засвідчив, що переміг Петро Філюк: за нього проголосували 11 осіб, 2 суддів підтримали Лілію Шевчук, 2 не віддало переваги жодному кандидату. Голову привітали аплодисментами, після чого він звернувся до колег.

– Це був період випробування для всіх нас, – наголосив Петро Філюк. – Міцність колективу проявляється саме тоді, коли керівник відсутній, а установа працює. Цей час показав, що наш колектив здоровий і професійний. Тому я розумію відповідальність, яку беру на себе завдяки вам, і повноваження голови, як керівника установи. Наше перше завдання – здійснювати судочинство, виходячи з принципу верховенства права, і не бути байдужими до проблем людей. Потрібно спілкуватися з суспільством, органами виконавчої влади, ЗМІ.  Суспільство має знати,  що відбувається у суді та судовій системі.

На вибори очільника апеляційної інстанції прийшли також судді у відставці Оксана Завидовська-Марчук та Олександр Фідря. Оксана Григорівна у своєму коментарі «Волині» розповіла, чому вітає обрання Петра Філюка головою:

– Нашу гілку влади повинна представляти особа, яка не тільки професійно розглядатиме справи, а й уболіватиме за всіх працівників і всі суди області, – сказала вона. – У Петра Тодосьовича такий досвід є. Він не схибив, коли в судовій системі відбувалися зміни. Не боявся відстоювати свою думку, відверто говорив про недоліки реформи. Вважаю, колектив прийняв правильне рішення, проголосувавши за нього, бо він людина на своєму місці і судді йому довіряють. 

– Я знаю Петра Тодосьовича, відколи він став суддею, – висловився голова громадської організації «Ветерани судових органів Волині» Олександр Фідря. – Як голова кваліфікаційної комісії я приймав у нього екзамен. З тих пір минуло майже 30 років, але він весь час був у полі зору нашого органу. Спочатку – як суддя Луцького районного суду, потім – як його голова, далі як суддя апеляційного суду, перший заступник голови, керівник цієї установи. Ми бачили, що Петро Філюк вміє організувати роботу і відстоювати свою точку зору. Сьогодні це була найкраща кандидатура, і я радий, що судді її підтримали.

Telegram Channel