Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Сьогодні – 40 років від дня відкриття Музею історії сільського господарства Волині-скансену

Відвідувачі мають змогу поринути у цікаву подорож заповідними стежками минулих століть.

DIGITAL CAMERA

Музейний простір Волині

Сьогодні – 40 років від дня відкриття Музею історії сільського господарства Волині-скансену

5-го лютого 1979 року відкрив двері перший зал Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району

оль музеїв, як скарбниць матеріальної і духовної культури минувшини, у суспільстві неоціненна. Створення Музею історії сільського господарства Волині на початкових етапах переслідувало ціль відображення зародження і розвитку сільськогосподарського господарства на територіх нашого краю. Про це інформує Музейний простір Волині.

1. Музей історії сільського господарства створений рішенням Музейної ради Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції в 1978 році (Протокол №1 від 2.03. 1978 року) як структурний підрозділ відділу пропаганди Волинської сільськогосподарської дослідної станції. Відкриття Музею - першого залу площею 110 м2 відбулося 5 лютого 1979 року.

Ініціатором створення музею був Петро Сергійович Теслюк, на той час генеральний директор Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції. На перших порах підготовку матеріалів для Музею історії сільського господарства Волині здійснювали науковці дослідної станції, зокрема, Василюк Людмила Степанівна, вчений секретар дослідної станції. Була створена Музейна рада, яка координувала роботу по створенню музею.

В процесі збору експонатів і розгортання експозиції вималювалась необхідність створення архітектурно-етнографічної експозиції під відкритим небом, де можна показати побут селянина, традиції, звичаї, обряди, і особливо, відтворювати сільськогосподарські технології, - створення музею-скансену, «живого музею», «живого поліського села минулих часів». З цією метою у 1991 році був розроблений Генеральний план побудови експозиції під відкритим небом.

В 1983 році Колегією Міністерства культури УРСР Музею присвоєно найменування «Народний музей» (Диплом Колегії Міністерства культури УРСР від 12 липня 1983 року). Музей історії сільського господарства Волині – скансен є науково-дослідним та культурно-освітнім закладом призначеним для збору, вивчення, збереження та використання пам’яток природи, матеріальної і духовної культури краю, прилучення громадян до надбань національної і світової історико-культурної спадщини.

2. У зв’язку з фінансовою скрутою «перебудовчого періоду 90-х років» і неможливістю дослідної станції самостійно утримувати Музей, 19 вересня 1989 року відбулася установча конференція повноважних представників господарств с/г виробництва Волинської області по питанню зміни статусу Музею і створення Міжгосподарського музею історії сільського господарства Волині, де було затверджено директором музею О.М.Середюка, (Рішення установчої конференції від 19 вересня 1989 року, наказ № 1а - К від 02.10.1989 року).

Щорічно Музей гостинно приймає понад 10 тисяч осіб, науковці проводять понад 250 різнопланових екскурсій. За власні кошти проводять збір експонатів, перевозять та встановлюють екскурсійні об’єкти, реставрують та утримують їх.

За його ініціативою з 1990 року Музей розпочинає побудову експозиції просто неба. Генеральний план побудови експозиції просто неба Музею розробив заслужений архітектор України Ростислав Метельницький, який був затверджений 4 липня 1990 року (Протокол №2 засідання правління Міжгосподарського музею від 4 липня 1990 року). Проте, переважна більшість акціонерів вже у 1991 році Музею припинили фінансування.

Нависла реальна загроза існуванню Музею. Своїм збереженням Музей завдячує лише директору – Середюку О.М., який протягом 1992 – 1993 років практично утримував музей своїм коштом, займаючись експортно-імпортною діяльністю, як приватний підприємець, шукаючи всі можливості, звертаючись у приватні фірми та організації.

З 1993 року Музей частково (дотаційно) фінансово підтримується управлінням культури обласної ради (рішення обласної № 13/15 від 22.04. 93р.), а з 2001 року обласна рада, в особі управління культури, стала співвласником музею (лист управління культури № 150/1-13 від 13.03.2001 р.). З травня 2001 року Музей набув статусу організації з спільною формою власності з назвою «Музей історії сільського господарства Волині – скансен». У 2017 та 2018 роках Музей пройшов перереєстрацію, затверджено нову редакцію Статуту і перейшов у комунальну форму власності, з дотацією згідно затвердженої Регіональної програми розвитку культури і мистецтв на 2016–2020 роки.

3. Музей історії сільського господарства Волині-скансен - це дивовижна експозиція минулого, своєрідна подорож з найдавніших часів і до наших днів. Вона складається з двох експозицій: центральної та експозиції просто неба «Козацький зимівник».

Музей організовує свою роботу за такими напрямками:
- науково-дослідницький;
- експозиційна робота;
- робота по комплектуванню музейних зібрань;
- фондово-хранительська робота;
- реставраційний;
- культурно-освітня робота;
- видавнича діяльність
- господарсько-адміністративна діяльність.

Сфера екскурсійних послуг є різноманітною. Персонал музею хоч і невеликий, але обслуговування проходить на високому рівні, оскільки кожних три роки проводиться атестація працівників. Співробітники працюють злагоджено та в одному напрямку, надаючи повний обсяг інформації для відвідувачів. Гостей радо зустрічають в традиційному українському одязі. Лекції-розповіді розраховані на різні вікові категорії (починаючи від найменших відвідувачів і закінчуючи серйозними закордонними делегаціями). Науковці музею мають досвід роботи з людьми з обмеженими можливостями, але на жаль не в повній мірі є умов для їх пересування.

Щорічно Музей гостинно приймає понад 10 тисяч осіб, науковці проводять понад 250 різнопланових екскурсій. За власні кошти проводять збір експонатів, перевозять та встановлюють екскурсійні об’єкти, реставрують та утримують їх.

Цікаві й захоплюючі експозиційні матеріали семи залів Музею розповідають про виникнення землеробства та зародження скотарства на Волині, шляхи удосконалення землеробських знарядь, представляють історію розвитку сільського господарства Волині від найдавніших часів до сьогодення, сільськогосподарську науку краю, особливості природних умов для землеробства.

Відвідувачі мають змогу познайомитися не тільки з пам'ятками древнього житлового, господарського, монументального і посадибного дерев'яного будівництва, а й поринути у цікаву подорож заповідними стежками минулих століть.

З ініціативи директора музею О. М. Середюка у 1989 році розпочато спорудження на ландшафті Рокинівського дендропарку діючу експозицію під відкритим небом – «Козацький зимівник», де експонати гармонійно вписуються в природний заповідник. Відвідувачі мають змогу познайомитися не тільки з пам'ятками древнього житлового, господарського, монументального і посадибного дерев'яного будівництва, а й поринути у цікаву подорож заповідними стежками минулих століть.

У цiй мальовничiй мiсцинi, що за 12 кiлометрів вiд обласного центру Волинi - мiста Луцька, чаруюча краса, тиша і спокiй. Зеленi верби купають свої вiти у прохолодi голубого плеса. Здається, ось заспiває-заговорить до відвідувачів журливою поліською говiркою старий вiтряк, бо сумно йому гордо панувати серед розкiшної природи. А з низенької хати під справжньою солом’яною стріхою вийде чарiвна волиняночка, а її чоловік порається у прадавнiй волинськiй клунi, та гостей запросить до господи. Справжня сiльська романтика, ідилія минувшини, яка вже нiколи не повернеться на порозi нашого космічного i комп’ютерного третього тисячоліття. Її можна побачити лише у Музеї історiї сiльського господарства Волинi.

Telegram Channel