Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Рятувати вчилися в поляків

Волиняни — учасники стартової конференції з польськими колегами.

Алла Лісова

Рятувати вчилися в поляків

Стартова конференція проекту «Зміцнення потенціалу добровільних пожежних дружин у порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», яка відбулася нещодавно в місті Хелмі Республіки Польща, визначила мету, головні досягнення і проблеми галузі безпеки в транскордонному регіоні двох країн

Проект співфінансується Європейським Союзом у рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща—Білорусь—Україна 2014—2020 роки». Його загальна вартість — понад 712 000 євро. Учасники, а це представники добровільних пожежних формувань Люблінського воєводства, управління із запобігання надзвичайним ситуаціям у ДСНС України у Волинській області та голови 14 об’єднаних територіальних громад прибузького регіону, обговорили напрями співпраці добровільних пожежно-рятувальних підрозділів з органами місцевого самоврядування для реалізації спільних завдань, визначених у цій програмі.

Заступник голови правління воєводського відділення спілки ДПД (добровільні пожежні дружини) Польщі в Любліні, війт гміни Руда–Гута Кажімєж Смаль, комендант гмінної ДПД у місті Вєжбиці Адам Роман розповіли про досягнення та перспективи в галузі безпеки в транскордонні. Водночас у рекомендаційній формі вони виклали своє бачення розвитку добровільної пожежної служби в Україні, заявивши, що Польща готова надати всебічну допомогу, особливо зі створення громадських формувань варти порядку, забезпечення необхідним обладнанням. До слова, польська система добровільних пожежних частин – одна з найкращих у Європі.

До слова, польська система добровільних пожежних частин – одна з найкращих у Європі.

З українського боку про історію пожежної служби Волині, спільні з освітніми установами навчання, плани на майбутнє говорили заступник начальника управління із запобігання надзвичайним ситуаціям у ДСНС України у Волинській області Олег Билиця та начальник сектора взаємодії зі ЗМІ та роботи з громадськістю Володимир Нестеров. Позитивним досвідом в налагодженні пожежно-рятувальної роботи розповів голова Павлівської ОТГ Андрій Сапожник.

У рамках конференції відбулося знайомство голів волинських ОТГ із керівниками польських гмін, започатковано проектну комунікацію, закладено основи для довгострокової транскордонної співпраці.

Координатори проекту — директор секретаріату асоціації органів місцевого самоврядування Галина Грабарчук (з польського боку) та в. о. директора комунальної установи «Агенція розвитку Єврорегіону Буг» Ірина Ітані (з українського) подякували всім за участь у цікавому корисному заході, визначили подальші дії для реалізації проекту. Конференція видалася результативною. Кожна ОТГ, яка бере участь у проекті, отримає по 10 000 євро на обладнання, що є вагомим внеском у розвиток інфраструктури сіл Прибужжя.

 

 

Telegram Channel