Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Рівному журналісти інспектували дорогу: чи тримаються латки, покладені у січні (ВІДЕО)

"Це просто відмивання і розкрадання наших державних коштів".

UA:Рівне

У Рівному журналісти інспектували дорогу: чи тримаються латки, покладені у січні (ВІДЕО)

15-го січня працівники Рівненського облавтодору виконували ямковий ремонт між селами Антопіль та Бабин. Ями засипали холодною асфальтобетонною сумішшю із заводу у селі Нова Любомирка

За сприятливих погодних умов, щодня робітники Рівненського облавтодору на замовлення Служби автомобільних доріг області проводитимуть аварійний ремонт ям на трасі міжнародного значення Київ-Чоп. Десять бригад планують охопити відстань від Корця до села Опарипси, що на адмінмежі зі Львівщиною. Загалом це приблизно 184 кілометри. Ями вже почали латати гарячим асфальтобетоном, який доставляють із заводу, що в Новій Любомирці. Журналісти UA: Рівне виїхали на трасу Київ-Чоп, аби подивитися, як триває цей ремонт, а також перевірити, чи тримаються купи ями, які дорожники ремонтували там холодним асфальтобетоном у січні цього року.

За словами майстра Рівненської ДЕД Олега Горжика, все робили відповідно до норм і технологічної карти. А матеріал, як розповів тоді головний інженер Рівненського облавтодору Олександр Гончарук, можна використовувати і при мінусовій температурі. – До 10 градусів можна працювати, головне, щоб ямка була очищена, – зауважив він.

Ямковий ремонт на цій ділянці дороги тоді, у січні, оцінив водій та член громадської організації "Авто-Євро-Сила-Рівне" Роман Стецько.

– Бачили, як проводиться ремонт. Він відбувається неналежним чином. Знову там буде яма, це просто відмивання і розкрадання наших державних коштів, – казав Роман Стецько.

Три тижні потому на ділянці траси Київ-Чоп між селами Антопіль та Бабин ми зустріли ту саму бригаду робітників. Відсьогодні аварійну ямковість вони ліквідовують вже гарячим асфальтом.

– Ям багато отам внизу. Дуже багато роботи. Оце починаємо і будемо іти по Бабину. Гріємо смолу для обробітку ями та й починаємо, – розповів робітник Адам Абрамчук.

Причиною появи ям на трасі Київ-Чоп Микола Козачок називає перепади температур, вологість та недофінансування галузі.

Майже у кожній ямі, яку працівники облавтодору в січні ремонтували холодним асфальтобетоном, помітні сліди асфальтобетонної суміші. Майстер Олег Горжик переконує: це нові ями, які утворилися поряд із відремонтованими.

– Ями, які ми робили – тримаються. А саме полотно розкришується... – каже майстер Рівненської ДЕД Олег Горжик.

Ми порівнюємо січневі ями поблизу Бабина з лютневими. Свіжі фото показуємо помічнику директора облавтодору Дмитру Леонтіюку.

– Зараз на 100% важко сказати. Але ми спостерігаємо явище на дорогах, де була покладена латка, а біля неї утворювалася нова яма.  Латка – вона або є, або її нема. Вона не може частиною лишитися. Бо холодний асфальтобетон оброблений бітумом і хімдодатками, він стає монолітним, – говорить Дмитро Леонтіюк.

У цьому році холодним асфальтобетоном на Рівненщині відремонтували дві з половиною тисячі квадратних метрів шляхів, що перебувають на балансі Служби автодоріг області. Цю інформацію озвучив заступник керівника Микола Козачок. Виконавцю, тобто облавтодору, власник не оплатив роботи на семи квадратних метрах, де ремонт визнали неякісним.

– В січні холодним асфальтобетоном бригада по виконанню може зробити в день до 20 квадратних метрів. Руйнування відбулося на семи квадратних метрах. Орієнтовна вартість – 500-700 грн за квадратний метр. Все інше – те якісне. Воно оплачується, – сказав заступник начальника Служби автомобільних доріг в області Микола Козачок.

Причиною появи ям на трасі Київ-Чоп Микола Козачок називає перепади температур, вологість та недофінансування галузі.

– Міжремонтним терміном, коли робилася ця ділянка дороги до ЄВРО-2012, визначили сім років. Через сім років потрібно було зрізати 5 см дороги фрезою і покласти новий шар асфальтобетону. Цього вимагає наука. Ми не зробили цього. Турки, які обслуговують дорогу на Львівщині, у них фінансування в сім разів більше. Вони вже перекрили частину дороги Київ-Чоп, – повідомив Микола Козачок.

 

Telegram Channel