Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Нічогівський майстер не дає занепасти дідівському промислу

Sawa

Нічогівський майстер не дає занепасти дідівському промислу

Плетіння коробок – призабутий народний промисел, яким колись славились майстри із Нічогівки на Маневиччині. Нині ж не дає занепасти цьому ремеслу в селі єдиний умілець – нічогівський зять Михайло Миронюк

Двадцять шість років пан Михайло працював на Рівненській АЕС, а вийшовши на пенсію, оселився на батьківщині дружини – в Нічогівці. Там лиш два роки тому почав опановувати техніку плетіння коробок. Нині ж Михайло Данилович вже став неабияким мастаком – на його рахунку кілька сотень виробів.

«Я народився в Матейках, де ніхто коробок не робив, а в Нічогівці споконвіків були майстри, що їх виготовляли, хоч зараз це ремесло забулося», – розповідає вмілець, зауважуючи, що йому спочатку було просто цікаво спробувати сплести коробку. Показати, як це зробити, попросив швагра, який навчився цій справі від тестя.

В Нічогівці споконвіків були майстри, що їх виготовляли, хоч зараз це ремесло забулося», – розповідає вмілець, зауважуючи, що йому спочатку було просто цікаво спробувати сплести коробку.

– Роблю коробки із сосни. Та не кожне дерево підходить для виробів. Молоде ще не позбулося численних сучків, а старе – погано гнеться. Тож деревину треба вибирати старішу, але не перезрілу. Якщо сосну обрати вдало – тонесенькі дошки будуть гнутися, як гума, – ділиться Михайло Данилович.

Якщо деревина підхожа, то за півдня майстру вдається надерти сокирою дощечок на 10-20 коробок. Є у нього секрет: частину стовбура сосни довжиною близько 1, 4 метра він занурює в киплячу воду на 15-30 хвилин. Для цього спеціально обладнав металеву ємність відповідного розміру, під якою розпалює вогонь. А після такої маніпуляції дерево добре піддається розподілу на тоненькі смужки-дошки.

Михайло Миронюк зі своїми виробами представляє наш район на міжнародному фестивалі «Берегиня» в Луцьку.
Михайло Миронюк зі своїми виробами представляє район на міжнародному фестивалі «Берегиня» в Луцьку.

– Отримую задоволення насамперед від того, що кожна нова коробка виходить все кращою, – усміхається пан Михайло, який вже з готового матеріалу виготовляє коробку приблизно за сорок хвилин. Каркасу у його виробів немає – вони акуратно й міцненько сплетені тільки із дощечок.

«Зараз у селі окрім мене тільки один 85-річний дідусь коробки плете, та й лиш тоді, коли йому хтось «підкине» матеріалу», – зауважує майстер, вміння якого не дають занепасти в селі старовинному промислу. Виготовлені ж вироби – майстру втіха, а людям – користь.

Юлія МУЗИКА.

Telegram Channel