Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Луцьк стане місцем паломництва монашества  Української греко-католицької церкви (Фото, відео)

Учасники прес-конференції (зліва направо): Роман Лагіш, Євген Задорожний, Йосафат Говера, Наталія Мельник, Терентій Цапчук.

Фото: Олександра ДУРМАНЕНКА. Відео: Олександра ПІЛЮКА.

Луцьк стане місцем паломництва монашества Української греко-католицької церкви (Фото, відео)

9 лютого до обласного центру Волині буде прикута увага всіх регіонів нашої держави. В Луцькому монастирі Святого Василія Великого проходитиме Всеукраїнська проща монашества. Очікується, що в обитель приїдуть близько 300 ченців і черниць з усієї країни та 6 єпископів

 Проща відбувається з нагоди відзначення Дня богопосвячених осіб. Докладніше про те, хто ці особи і чому місцем зібрання став саме Луцьк, на прес-конференції в новоствореному пасторальному центрі монастиря отців-василіян розповіли екзарх Луцький УГКЦ Йосафат Говера, настоятель монастиря отець Терентій Цапчук та інші священнослужителі й богопосвячені особи.

Екзарх луцький Йосафат Говера пояснив суть монашого покликання.

Екзарх луцький Йосафат Говера пояснив суть монашого покликання.

 — Монашество — тема маловідома, але доволі важлива, — розпочав екзарх Йосафат Говера. — Оскільки в сучасному суспільстві культивується споживацтво, досягнення певного успіху, накопичення багатства, монашество на цьому фоні виглядає дещо контрастно. І люди дуже часто по-різному ставляться до ченців. Дехто думає, що це особи, яким у житті не пощастило, якісь у чомусь розчарувалися, замкнулися за мурами монастиря, ховаючись від клопотів. А насправді — це покликання, свідомий вибір людини, яка приймає рішення вступити на шлях богопосвяченого життя. Це цінний дар для всього людства. В УГКЦ є багато чернечих спільнот, кожна — зі своїм завдання і харизмою. Завтра в нашому обласному центрі відбудеться їхня зустріч.

Дехто думає, що монахами стають ті, кому в житті не пощастило. А насправді це покликання — цінний дар для всього людства.

Темою цьогорічної, третьої за рахунком прощі, стануть слова блаженного священномученика Омеляна Ковча: «Мій володар — Христос, і я буду йому вірний». Обираючи Луцьк місцем паломництва (минулого року проща проходила у Чернівцях), організатори мають на меті, серед іншого, підтримати Луцький екзархат і засвідчити єдність священнослужителів та вірних УГКЦ.

Прес-конференція відбулася у новозбудованому пасторальному центрі  монастиря отців-василіян. Ведучий — відомий волинський історик Сергій Годлевський (справа), греко-католик за віросповіданням.

Прес-конференція відбулася у новозбудованому пасторальному центрі монастиря отців-василіян. Ведучий — відомий волинський історик Сергій Годлевський (справа), греко-католик за віросповіданням.

 — Для нас велика честь приймати гостей з усіх куточків України, —сказав настоятель монастиря отець Терентій Цапчук. — На прощу також запрошений римо-католицький єпископ і монашество Луцької дієцезії РКЦ, наші брати з Жидичинського та Луцького монастирів ПЦУ. Центральною подією паломництва стане архієрейська літургія, що транслюватиметься у прямому ефірі «12 каналу», тож жителі міста та області зможуть побачити її і відкрити для себе щось нове та цікаве.

Сестра Наталія Мельник розповіла, що в УГКЦ є понад 1200 монахів та монахинь різних чинів і згромаджень.

Сестра Наталія Мельник розповіла, що в УГКЦ є понад 1200 монахів та монахинь різних чинів і згромаджень.

 По завершенні богослужіння священики, монахи разом із вірянами вирушать до Музею Волинської ікони, в якому зберігається чудотворний образ Холмської Божої Матері. Дорогою до нього, біля пам’ятного знаку на Київському майдані, процесія зупиниться, щоб виконати духовний гімн України «Боже великий, єдиний». Після молитви до Холмської ікони Богородиці гості підуть на екскурсію у замок Любарта.

Telegram Channel