Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Догляд за хворою дитиною дає право на пенсію

При обчисленні заробітної плати, з якої визначається розмір пенсії, за періоди отримування допомоги, буде враховуватися мінімальний розмір заробітної плати.

Pixabay

Догляд за хворою дитиною дає право на пенсію

Відбулися зміни до зарахування страхового стажу

Відтепер до нього входить й час догляду за хворими дітьми, яких не визнано дітьми з інвалідністю, повідомили нам в головному управлінні Пенсійного фонду України в обласиті.

З січня 2019 року до переліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, віднесено й тих, які здійснюють догляд за недужою дитиною. Перелік важких захворювань, розладів, травм, станів тощо, що дають право на одержання державної допомоги на неї, затверджує Кабінет Міністрів України.

Передбачено, що одному з батьків, усиновлювачів, опікуну, піклувальнику, одному з прийомних батьків, який постійно проживає та здійснює догляд за дитиною, котра має тяжку хворобу, але їй не встановлено інвалідності, призначають допомогу.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми» від 3 червня 2018 року в законодавство були внесені зміни, що набули чинності з січня 2019-го. Передбачено, що одному з батьків, усиновлювачів, опікуну, піклувальнику, одному з прийомних батьків, який постійно проживає та здійснює догляд за дитиною, котра має тяжку хворобу, але їй не встановлено інвалідності, призначають допомогу.

Її призначатимуть територіальні органи соціального захисту населення.

Страховий стаж за періоди отримання допомоги буде обчислюватися за даними Реєстру застрахованих осіб загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Telegram Channel