Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Жителі волинського села Галичани називають Другим Великоднем перехід їхнього храму в лоно Православної церкви України

Отець Дмитро Фенюк і делегація жителів Галичан із владикою Михаїлом.

Фото Миколи ФЕЩУКА.

Жителі волинського села Галичани називають Другим Великоднем перехід їхнього храму в лоно Православної церкви України

І дуже радіють, що знакова подія відбулася мирно, що їхнє рішення задля спокою в громаді мудро підтримав багаторічний настоятель Петро-Павлівського храму отець Дмитро Фенюк

Із наданням Його Всесвятістю Патріархом Вселенським і Константинопольським Варфоломієм Томосу Українській Православній Церкві український народ розпочав остаточне звільнення з-під духовного московського гніту. Відрадно, що на Горохівщині у лоно Православної Церкви України вже перейшли  громади багатьох сіл, міста Берестечка, а цими днями з переходом визначилися і в Галичанах.

Спершу  ініціативна група в складі Лариси Фещук, Оксани Баглай, Івана Романчука, Орисі Шеремети і її лідера Світлани Романчук провела письмове опитування селян  щодо переходу Петро-Павлівського храму села Галичан із УПЦ МП в Православну Церкву України. Загалом у списках поставили підписи 409 осіб, з них 391 – у графі «за», 13 – «проти», 5 – «утрималося». В голосуванні не брали участь 22 прихильники Протестантської церкви, які проживають у Галичанах.

У голосуванні не брали участь 22 прихильники Протестантської церкви, які проживають у Галичанах.

Збори відбувалися після Божественної Літургії. Їх головою громада обрала Миколу Фещука, секретарем – Ольгу Пріщенко, членами лічильної комісії - Івана Фещука, Віталія Шлабчука, Миколу Шоцького. Після виступів Галичанського сільського голови Надії Харчук і настоятеля храму Дмитра Фенюка голова зборів Микола Фещук вніс пропозицію провести відкрите голосування на церковному подвір’ї, де всі поважно віталися з талановитим краєзнавцем, істориком, учасником АТО, уродженцем села Галичан Сергієм Годлевським. Попри постійну зайнятість наш шанований земляк приїхав у рідне село, щоб бути з односельчанами в день прийняття важливого рішення, яким, як зазначив, галичанці засвідчили свою високу національну свідомість.

Сергій Сергійович зробив короткий екскурс в історію нашої держави і століттями гнобленої церкви для того, щоб зміцніла віра кожного, що вільнолюбні  українці  ще в 988 році разом  із Хрещенням Русі мали свою автокефалію, яку було в них було насильно відібрано в 1686 році.

– Ми повинні звільнитися остаточно від московського ярма, збудувати власну церкву в рідній державі. Об’єднавшись, зможемо перемогти у війні на Донбасі й утвердитися як самодостатня європейська нація, котра цінує власну історію і здобуває достойне майбутнє, – казав Сергій Годлевський.

– Ми повинні звільнитися остаточно від московського ярма, збудувати власну церкву в рідній державі. Об’єднавшись, зможемо перемогти у війні на Донбасі. 

Для голосування зареєструвалася 101 особа. З них 96 проголосували за перехід Петро-Павлівського  храму до Православної Церкви України, 1 – проти, кілька людей не брали участі в голосуванні. 

Після виголошення результатів парафіяни звернулися до священика отця Дмитра Фенюка з проханням підтримати рішення більшості і разом із громадою перейти в ПЦУ. Світлана Романчук, зокрема, гарно переповіла, що отець Дмитро у Галичанах служить Богові і людям близько тридцяти років. У селі виховав дітей, уже підростають онуки. Посивів на очах вірян, які поважають його і називають духовним наставником, тому й просили залишатися з ними.

Тоді священик не дав парафіянам конкретної відповіді, попросивши зачекати, проте 5 лютого виголосив про своє мудре рішення залишитися  з громадою, яка за це дуже йому вдячна. Цього ж дня отець Дмитро, Галичанський сільський голова Надія Харчук на чолі делегації від жителів села поїхала у Волинську єпархію Православної Церкви України до митрополита  Луцького і Волинського Михаїла і офіційно зареєструвала перехід Петро-Павлівської громади села Галичан разом із священиком у клір Волинської єпархії Православної Церкви України.

«У своєму селі – тепер рідна церква!»
«У своєму селі – тепер рідна церква!»
Отець Дмитро Фенюк і делегація жителів Галичан із владикою Михаїлом.
Отець Дмитро Фенюк і делегація жителів Галичан із владикою Михаїлом.

  Дякуємо Богові за все, радіючи, що тепер будемо молитися Йому рідною мовою в рідній Православній Церкві України.

Ольга ПРІЩЕНКО.

Telegram Channel