Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
«Фішка» з кубком,  «Неімущі та малопитущі» трохи відстали, а «Будьмо!» святкували третє місце

Так виглядає найбільша і найнеобачніша риба у Світязі 2019 року.

Фото: Валентина БОРТНІЧУКА.

«Фішка» з кубком, «Неімущі та малопитущі» трохи відстали, а «Будьмо!» святкували третє місце

Якщо ви ще не були на традиційних змаганнях із зимової риболовлі «Кубок Світязя», то наступного року обов’язково заплануйте собі такий вікенд: адже це значно більше, ніж просто витягування риби з-під льоду, на берегах найбільшого волинського озера розгортається зазвичай ціла вистава

Цього разу на турнір приїхали 21 команда з різних куточків Волині та одна — з Жовкви Львівської області. Зібралися на Світязі з боку урочища Гряда. Товщина криги, як запевнив головний суддя змагань Валентин Бортнічук, була цілком безпечною для проведення такого заходу (20 см).

Золота «чемпіонська» рибина чекає на переможців змагань.

Фаворитами на «Кубку Світязя» традиційно вважаються місцеві команди, які знають кожну тутешню рибу «в обличчя». Втім, останніми роками участь в турнірі беруть професійні колективи, знані на всеукраїнському рівні, які складають достойну конкуренцію шаччанам. До таких рибалок можна віднести і команду «Академія» на чолі з заступником голови Волинської обласної ради Романом Карпюком. Щоправда, цього разу академікам не вдалося зачепитися за призове місце. Можливо не пощастило, а може щось не так продумали у стратегії ловлі. Це лише здається, що в цьому спорті все просто – «закидай і чекай», насправді кожен етап (розсвердлювання лунок, підгодівля, підбір мормишок, налаштування вудочок) має свої особливості, від яких залежить результат.

Головне  правильно налаштуватися, а вік і досвід  то таке!

Це лише на перший погляд здається, що сидіти біля ополонки легко.

До речі, крім трійки лідерів, на «Кубку Світязя» визначають власника найбільшого трофею, цього разу ним став Володимир Кубай з команди «Світязь–Актив» (смт Шацьк), який впіймав 215-грамову щучку. Третє місце у турнірі посіла команда «Будьмо!» (м. Ковель), учасники якої якраз й належать до когорти професіоналів. Вони виловили 2 кілограми 925 грамів риби.

Хто сказав, що вправними рибалками можуть бути лише чоловіки?

На 25 грамів ковельчан обійшли мешканці Нововолинська, що виступали у колективі з креативною назвою «Неімущі та малопитущі». А беззаперечними лідерами стали господарі змагань із Грабового, які під знаменами команди «Фішка» витягнули з-під льоду 4 кілограми 25 грамів світязьких «жителів». До речі, серед володарів «Кубка Світязя-2019» і наймолодший учасник змагань 13-річний Андрій Кужель.

Команда із Грабового зуміла розіграти свою «фішку».

Усі призери отримали нагороди та подарунки від організаторів: спортивно-оздоровчого комплексу «Шахтар» (м. Нововолинськ), відділу молоді та спорту Нововолинської міської ради, ЦФНЗ «Спорт для всіх», а також Шацького національного природного парку та Світязької сільської ради. Щоправда, зважуванням трофеїв та церемонією нагородження свято зимової риболовлі не завершилося, усіх учасників турніру частували знаменитою світязькою юшкою і вихвалялися своїми попередніми уловами, значно більшими, ніж нинішні.

Змагання закінчилися, а в думках уже всі готуються до нових!

Леонід ОЛІЙНИК.

Telegram Channel