Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Лісівники Старовижівщини минулоріч сплатили до місцевого бюджету 5 мільйонів гривень

Співпраця лісівників з громадами - актуальна

Волинське ОУЛМГ

Лісівники Старовижівщини минулоріч сплатили до місцевого бюджету 5 мільйонів гривень

Практика звітів про рік роботи та формування завдань, важливих не лише для лісової галузі краю, а й для кожного мешканця Волині, вже стала традиційною. Нині такі зустрічі з ініціативи лісівників тривають у кожному районі.

2018-й рік для ДП «Старовижівське ЛГ» був досить непростим. І основна причина – перед колективом було поставлено максимум завдань, виконання яких потребувало зусиль. Чи вдалося підприємству реалізувати задумане і втримати високу планку бюджетоутворюючого підприємства у районі, прозвітували місцеві лісівники під час зустрічей із жителями Кримненської сільської ради та Смідинської ОТГ.

На зустрічі були присутні Кримненський сільський голова Руслан Курижко, голова Смідинської ОТГ Оксана Піцик, депутати та місцевий актив громад.

Зокрема перед мешканцями місцевих громад старовижівські лісівники розповіли про те, що у 2018 році до бюджетів усіх рівнів підприємством було сплачено більше 15 млн гривень податків та зборів. З цих коштів до місцевого бюджету надійшло майже 5 млн грн.

Зокрема до Смідинської ОТГ лісгосп перерахував за 2018 рік 258,5 тис. грн. лісового доходу, 245 тис. грн податку з доходу фізичних осіб.

До бюджету Кримненської  сільської ради від лісгоспу надійшло 136,8 тис. грн лісового доходу та 420 тис. грн податку з доходу фізичних осіб.

Суми значні. Із цим погоджувалися всі присутні на зустрічі. Крім того, лісгосп забезпечує місцевих жителів високооплачуваною роботою у комфортних умовах.

У соціальному напрямку найбільш актуальними для жителів обох громад стали питання щодо стану доріг, якими, у тому числі, проводиться вивозка лісу, придбання  населенням дров паливних, цінова  політика підприємства, а також – забезпечення дровами паливними учасників АТО.

У результаті та завдяки ефективному використанню деревини та збільшенню об’ємів переробленої вдалося збільшити обсяг реалізації. Цей показник у 2018 році становить 146,2% до минулого року.

Лісничий Сьомаківського лісництва Григорій Семенюк розповів про те, що у 2018 році був проведений капітальний ремонт кран-балки, встановлено стрічкову пилораму, оновлене саме приміщення цеху, проведено косметичний ремонт контори, зроблено нову огорожу. Окрім того, було відновлено пасіку, яка нині налічує близько  50 бджолосімей. У 2019 році  планується її розширення.

Також лісничий ознайомив присутніх із відносно новим напрямком діяльності лісогосподарського підприємства – це ведення мисливського господарства. Зазначив про створення  4 вольєрів для розведення  та відгодівлі кабана. Розповів про те, що основним завданням у цьому напрямку діяльності є збільшення поголів’я дичини в лісах.

Під час сесійного засідання в Кримненській сільській раді було обговорено проблему всихання соснових насаджень та необхідних заходів боротьби. Лісничий Любохинівського лісництва Іван Крикота наголосив на тому, що основна мета підприємства – збереження та примноження наших лісів.

У соціальному напрямку найбільш актуальними для жителів обох громад стали питання щодо стану доріг, якими, у тому числі, проводиться вивозка лісу, придбання  населенням дров паливних, цінова  політика підприємства, а також – забезпечення дровами паливними учасників АТО.

Очевидно, що 2019-й рік також несе для галузі чимало випробувань. Але очевидно і те, що лісівники потрібні громаді, що їх праця надзвичайно важлива. І це вже чітко розуміють у громадах.

Джерело: Прес-служба Волинського ОУЛМГ
Telegram Channel