Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Євген Сверстюк – подарунок від Волині усій Україні»

Євген Сверстюк.

Фото: Вікіпедія.

Волинь-нова

«Євген Сверстюк – подарунок від Волині усій Україні»

Так нашого видатного земляка назвав релігієзнавець, публіцист, дисидент, член-засновник Української Гельсінської групи, проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович

Мирослав Маринович.
Мирослав Маринович.

 У своїй колонці для НВ пан Маринович перерахував «5 історичних постатей, які вплинули на моє життя». Поруч із Тарасом Шевченком, митрополитом Андреєм Шептицьким, Конрадом Аденауером та Джиммі Картером Мирослав Маринович назвав і Євгена Сверстюка.

Його обпалене війною дитинство відвернуло його від насильства над людиною, а проста віра його матері назавжди прищепила його до дерева людинолюбства.

«Він став подарунком від Волині всій Україні, - написав Маринович. - Його обпалене війною дитинство відвернуло його від насильства над людиною, а проста віра його матері назавжди прищепила його до дерева людинолюбства. Поет і літературознавець, він увійшов у коло «шістдесятників», а згодом і став його духовним стрижнем. З тих пір він був планкою, до якої треба було ще дотягнутися. Виступивши на захист українського творчого духу, він заробив радянського «нобеля» – статус «особливо небезпечного державного злочинця». У таборі в Кучино на Уралі саме Євген Сверстюк відкрив передо мною несподівану істину, що Євангеліє – не лише для неділі, а й для щоденного буття. Отой примат духовних цінностей перетворив його на важливого промотора автокефального православного руху в Україні й на ключового діяча Ініціативної групи «Першого грудня», заміну якому сьогодні не так легко знайти».

Джерело: НВ.
Telegram Channel