Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Дожилися-докерувалися: у дитячих садочках не вистачає вихователів

Через нестачу вихователів до роботи беруться і завідувачі, і методисти. 

molbuk.ua

Дожилися-докерувалися: у дитячих садочках не вистачає вихователів

У Чернівцях майже у половині садочків не вистачає вихователів. Працювати за зарплати, які пропонують, мало хто хоче

Ситуація з вихователями дуже складна. Охочих іти сюди працювати майже немає. У нас вихователька йде у декрет – навіть не знаю, де знайти іншу. Батьки хочуть, щоби у дітей в садочку, наприклад, була англійська мова. Маємо для такого вихователя 0,35 ставки, бо садочок маленький. Потрібно працювати три рази на тиждень. Приходять дівчата з факультету іноземних мов, дізнаються, що отримуватимуть за це приблизно тисячу гривень і відмовляються", – розповідає завідувач одного з дитячих садочків, пише molbuk.ua.

Зарплати вихователів дуже малі. Вчителі отримують майже наполовину більше.

На сайті управління освіти у розділі "Вакансії у ДНЗ" пропозицій роботи є чимало. Вихователів потребують у 23 дошкільних навчальних закладах (загалом є 52 ДНЗ). У деяких садочках потребують по п’ять-шість вихователів. 

В управлінні освіти зазначають, що проблеми з кадрами у дитячих садках з’явилися два роки тому. І чим далі – тим більше проблема загострюється. 

Працювати за зарплати, які пропонують у дитячих садках, мало хто хоче. 

– Праця вихователів недооцінена. Вихователю-початківцю нараховують 4,3 тисячі гривень зарплати, вихователю з досвідом понад 20 років – 5,5 тисяч гривень. Зі сплатою податків ця сума зменшується, – каже заступник начальника управління освіти міськради Ніна Вітковська. – Тож зарплати вихователів дуже малі. Вчителі отримують майже наполовину більше. Вчитель-початківець має 5,5 тисяч гривень, вчитель із понад 20 річним стажем – 9,5 тисяч гривень. А робота вихователів подекуди важча, ніж робота вчителів, бо доводиться з дітьми перебувати без перерв і відпочинку. Є вихователі, які працюють не по півдня, а весь день, але фізично витримати це досить складно. 

У деяких садочках через нестачу вихователів до роботи беруться і завідувачі, і методисти. 

Останні два роки гостро почали відчувати проблему з кадрами у дитячих садках. За ці роки до нас майже не прийшло молодих фахівців, – скаржиться Н. Вітковська. – Це при тому, що маємо у місті педагогічний коледж, факультет педагогіки в університеті. Садочки тримаються на людях, які працюють роками. 

Очікували збільшення зарплати "дошкільникам", як обіцяв уряд, але цього не сталося. Тож нестача вихователів у садочках – це соціальна проблема всієї держави. Якщо не буде підвищення зарплат для вихователів, то будемо переживати важкі часи.

Telegram Channel