Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Унікальну рукотворну книгу «Лісова пісня» Лесі Українки, яка не має аналогів у світі, представили у Луцьку (Фото, відео)

Книга, розміром зі серце

Олександр Дурманенко

Унікальну рукотворну книгу «Лісова пісня» Лесі Українки, яка не має аналогів у світі, представили у Луцьку (Фото, відео)

Під час відкриття оновленої виставки «Будуть приходити люди…», приуроченої до 148-ої річниці від дня народження Лесі Українки та 105-ої річниці з часу виходу першого окремого видання драми-феєрії «Лісова пісня» (1914) у Волинському краєзнавчому музеї свою рукотворну мініатюру представила рівненська майстриня Олена Медведєва

Пані Олена розповіла, що книга, котра містить уривок легендарної поеми, складається із 18 сторінок. Видання відповідає світовим стандартам мініатюри: висота сторінки 9 см, а ширина — 7 см. Розмір вишитого полотна – лише 5 на 4 см, а вага всього 70 грамів. «Остаточний варіант вийшов аж із четвертої спроби. Робота над мініатюрою потребує зосередженості. Але любов перемагає, і щастя у вишиванні долає все. Щастя більше, аніж турботи», – зізнається Олена Медведєва.

За словами авторки, книга виконана під стародрук: є псевдобинти, кутники, золотий зріз, золотий каптал і навіть закладка. Тобто є все, що властиво повноцінній книзі.

В доробку креативних витворів Олени Медведєвої це перша мініатюра. «Леся Українка — тому що 105 років «Лісовій пісні». Як не подарувати нашій великій Лесі ось цю книгу на день народження?» – пояснює рівненська майстриня, яка працювала над нею декілька місяців. За словами пані Олени, це перша вишита мініатюрна книга в світі. До майстрині звернувся колекціонер, який має понад 40 тисяч експонатів, але саме створених голкою і ниткою серед них немає. Тому аналогів презентованої «Лісової пісні» не існує.

Кожен міг погортати сторінки представленого шеедвру, а також подивитися всю колекцію рукотворних книг Олени Медведєвої, виставленої у музеї. А ще охочі мали нагоду покласти стібок у текст майбутньої вишитої книги — фоліанту «Лісова пісня».

Пані Олена, творча, сонячна, віддана своєму захопленню людина, ще дорогою до Луцька уявила свою зустріч із великою поетесою. «На іменини з порожніми руками не ходять. Я би вручила оцю скриньку, зроблену майстром з Дубна Миколою Бондарчуком. Показала б ось цю вишиту мініатюру і розповіла б: вона вишита на полотні яке виготовляється на Волині, оздоблена візерунком, який намалювала ваша мати і зберегла у своєму альбомі. Вона містить ваш портрет і більше того, ця мініатюра вишита голкою, що і вишитий Шевченків «Кобзар», Чотири Євангелія і книга поезій Ліни Костенко «Я поцілую мальву у щоку». Мені хочеться спілкуватися з нашою поетесою її віршами. Тому я би зачитала те, що писалося її серцем протягом 10 днів, а моїми руками трохи довше:

«Будуть приходити люди,
вбогі й багаті, веселі й сумні,
радощі й тугу нестимуть мені,
їм промовляти душа моя буде.
... Я їм тоді проспіваю
все, що колись ти для мене співав...
... Грай же, коханий, благаю!

Мініатюра вишита мовою оригіналу. Кожен міг погортати сторінки представленого шедевру, а також подивитися всю колекцію рукотворних книг Олени Медведєвої, виставленої у музеї. А ще охочі мали нагоду покласти стібок у текст майбутньої вишитої книги — фоліанту «Лісова пісня».

Наразі вишивається 18 сторінка, а от скільки їх буде – достеменно порахувати не можна. Це стане зрозуміло, коли весь текст буде виконаний. Не залишиться майбутня книга й без ілюстрацій, це – роботи самобутньої української художниці Софії Караффи-Корбут. Спершу сканувалися оригінали малюнків, потім з них забиралися кольори, окрім чорного, й у техніці шовкографії відтворювалися на полотні. І лише після цього спеціальними авторськими барвниками розфарбовується зображення. А далі на ньому вишиватимуться окремі орнаменти. Над картинами працює рівненська художниця Наталія Серветник. Всього до книги увійде 6-8 ілюстрацій, поділилася робочими моментами Олена Медведєва. «Все намагаюся робити вручну, так залишається тепло, частинка моєї енергії. І тоді книга зовсім інакше сприймається людьми», – розповідає майстриня.

Передрук або відтворення у будь-якій формі матеріалів, розміщених на інтернет-сторінці «Волинь-нова» volyn.com.ua, без письмової згоди видання заборонено.

Telegram Channel