Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як працює освітянська галузь Камінь-Каширщини?

Освіта - пріоритетне завдання держави

Камінь-Каширська РДА

Як працює освітянська галузь Камінь-Каширщини?

Забезпечення якісної освіти на всіх її етапах і рівнях – це пріоритетне завдання сьогодення, – із таким інформаційним посилом виступив під час апаратної наради начальник відділу освіти, молоді та спорту Камінь-Каширської райдержадміністрації Віктор Пась. Нарада відбулася під керівництвом голови райдержадміністрації Валерія Дунайчука сьогодні, 4 березня 2019 року. Про це повідомляє сайт виконавчої гілки влади району

Тож для початку Віктор Іванович повідомив, що в минулому році реалізовувались заходи Комлексної програми розвитку освіти Камінь-Каширського району на 2017-2020 роки.

Затим Віктор Пась проаналізував роботу очолюваного ним структурного підрозділу.

Дошкільна освіта

За словами доповідача, у 2018-2019 навчальному році 2100 дітей здобувають освіту в 28 дошкільних навчальних закладах. Показник охоплення організованою дошкільною освітою становить 43 %.

– Розширюється мережа дошкільних закладів. Так, завершено ремонтні роботи частини адмінприміщення під дошкільну групу в селі Раків Ліс. Це дало можливість додатково охопити освітою 15 дошкільнят та ліквідувати чергу на влаштування дітей у дитячий садок. Здійснена реконструкція та капітальний ремонт адмінбудинку під ДНЗ у селі Добре. У Піщаному вдалося створити належні умови для 34 дітей старшого дошкільного віку. Наразі проводиться капітальний ремонт пристосованого приміщення дошкільного закладу в Тоболах, – поінформував начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Віктор Пась.

40 млн 30 тис. грн. – саме така сума коштів спрямована у 2018 році на утримання закладів дошкільної освіти. На 2019-й передбачено 44 млн 952 тис. грн.   

Загальна середня освіта

– Найбільш системною та масштабною є модернізація загальної середньої освіти, позаяк минулоріч стартувала реформа Нової української школи. За новим Державним стандартом початкової загальної середньої освіти 1 вересня 2018-го розпочали навчання 1116 дітей у 69 перших класах району, – наголосив Віктор Іванович. – Тож на створення нового освітнього простору спрямовано 3 млн 595 тис. 281 грн., з них 359 тис. 528 грн. – кошти місцевого бюджету. Зокрема, на закупівлю дидактичних матеріалів для 1-х класів виділено 1 млн 247,29 тис. грн., на придбання сучасних меблів – 1 млн 202 тис. 780 грн., на комп’ютерне обладнання – 1 млн 145 тис. 472 грн.

У 2018 році на утримання закладів загальної середньої освіти спрямовано 223 млн 635 тис. грн., на 2019-й передбачено 231 млн 166 тис. грн.

40 млн 30 тис. грн. – саме така сума коштів спрямована у 2018 році на утримання закладів дошкільної освіти. На 2019-й передбачено 44 млн 952 тис. грн.   

Інклюзивне навчання

За словами Віктора Пася, у нинішньому навчальному році доступність до якісної освіти у 36 інклюзивних класах 14 закладів загальної середньої освіти забезпечена для 40 дітей шкільного віку з особливими освітніми потребами. Загалом 37 асистентів учителів здійснюють разом із вчителями-предметниками організаційну, навчально-розвиткову, діагностичну, прогностичну та консультативну функції. У закладі дошкільної освіти № 3 міста Каменя-Каширського також є інклюзивна група.

– У районі створена комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр», де фахівці проводять психолого-педагогічну, корекційно-розвиткову роботу та надають системний супровід 103 дітям дошкільного та шкільного віку із 23 населених пунктів району. На оснащення ІРЦ минулоріч використано 185 тис. 600 грн., а на 2019 рік ця сума коштів становить 1 млн 629 тис. грн., – повідомив начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Віктор Пась.

Позашкільна освіта

Як зазначив Віктор Іванович, позашкільну освіту здобувають 1098 вихованців. На утримання позашкільних навчальних закладів у 2018 році використано 2 млн 405 тис. 606 грн.

– Минулоріч вихованці Будинку дитячої та юнацької творчості взяли участь в обласних та міжнародних конкурсах, виставках та фестивалях із декоративно-ужиткового і художньо-естетичного напрямів, здобувши призові місця. Вагомі досягнення мають і юні техніки, авіамоделісти та туристи району, – додав Віктор Пась.

Спортивно-масова робота

За словами начальника відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації, у 2018 році в районі проведено майже 80 спортивно-масових заходів. За результатами XVІ Спортивних ігор школярів Волині, Камінь-Каширщина виборола ІІ місце. На обласній спартакіаді «Волинь спортивна» серед територіальних фізкультурно-спортивних організацій Камінь-Каширський район займає V місце в рейтингу серед районів та ІV – за ігровими видами спорту.

На фінансування галузі фізичної культури та спорту з районного бюджету спрямовано 1 млн 252 тис. грн.

Шкільний автобус

– У районі за межею пішохідної доступності перебувають і потребують підвезення 542 учні (5,4 % від загальної кількості). Забезпечують підвіз 13 шкільних автобусів. За рахунок коштів районного бюджету здійснюються видатки задля належного функціонування шкільних автобусів. Загалом на виконання заходів розділу Програми «Шкільний автобус» у 2018 році спрямовано 1 млн 414 тис. грн., – поінформував Віктор Пась.

Насамкінець Віктор Іванович закцентував увагу присутніх на роботі з обдарованою молоддю (на реалізацію відповідних заходів у 2018 році спрямовано 44 тисячі гривень) та національно-патріотичному вихованні підростаючого покоління.

Telegram Channel