Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Скарби зниклого народу пролежали у печерах тисячу років

Археологи сподіваються знайти ще дуже багато цікавого.

Ukr.Media.

Скарби зниклого народу пролежали у печерах тисячу років

Мексиканські і американські археологи знову виявили під містом майя Чичен-Іца систему печер

Як повідомляється на сайті проекту Gran Acuífero Maya, про неї забули на 50 років, а коли в печерах почали розкопки, виявили понад півтори сотні артефактів майя, інформує Ukr.Media.

Чичен-Іца, яке розташоване на півострові Юкатан, було одним з найбільших міст майя. Мабуть, воно було засноване в V-VI століттях і до X століття стало регіональною столицею. Територія міста займала близько п'яти квадратних кілометрів. Але в кінці XII-початку XIII століть місто було покинуте.

В місті будувалися кам'яні будівлі, частина з них збереглася дотепер. У 1966 році фермери виявили комплекс печер Баламку («бог-ягуар»). Відразу після відкриття тут побував мексиканський археолог Віктор Сеговія Пінто. Але розкопки він не проводив, а лише написав звіт про знахідку, на який тоді не звернули увагу. А вхід до печери місцеві жителі закрили.

Протяжність затоплених тунелів становить близько 347 кілометрів.

Археологічні роботи тут поновилися у 2018 році в рамках проекту Gran Acuífero Maya, створеного для дослідження і збереження водоносного горизонту на півострові Юкатан.

Археологи під керівництвом Гульермо де Анда з Національного інституту антропології та історії і Джеймса Бреді з Каліфорнійського державного університету виявили в печерах понад 150 керамічних посудин, ваз, тарілок, курилень для ароматичних смол. У деяких з них збереглися осколоки кісток і залишки похоронних дарів - їжа, насіння, раковини. На кількох артефактах було зображення тольтекського бога дощу Тлалока. Вчені припускають, що частина артефактів опинилася в печерах в 700-1000 роках. Але оскільки розкопки лише розпочалися, дослідники не виключають, знаходження ще давніших артефактів.

Минулого року фахівці Gran Acuífero Maya виявили найбільшу в світі систему підводних печер. Вони з'ясували, що дві великі підводні печери на півночі півострова Юкатан насправді є однією. Протяжність затоплених тунелів становить близько 347 кілометрів.

Telegram Channel