Курси НБУ $ 41.64 € 48.78
Короваї горохівчанки знають далеко за межами району

Майстриня зі своїм витвором.

Руслана ФІЛЮК

Короваї горохівчанки знають далеко за межами району

Горохівчанка Галина Бондарчук випікає солодощі, якими захоплює своїх гостей

Кожен з нас має свій дар, який приносить радість, захоплення і можливість розвиватися. Хтось грає на музичних інструментах, хтось пише картини, вірші та музику, інші неймовірно танцюють та співають, одні мають хист до точних наук і розвивають у цих галузях. Сьогодні розповім про жінку, яка змогла розпізнати і прийняти цей дар.

Галину Бондарчук добре знають в Горохові та за його межами. Народилася вона там, де вперше пролунали мотиви «Волинь моя» – на малій батьківщині Степана Кривенького у селі Вільхівка. По закінченні сільської школи вступила до Горохівського технікуму, згодом здобула фах бухгалтера.

У Вільхівці вмілі господарки завжди пекли пироги, рогалики, різне печиво, різноманітні перекладанці (торти), на весілля – короваї та бухти (у перекладі з чеської «булочки» – колись на території сучасної Вільхівської сільської ради було німецьке і чеське поселення). Саме від чехів запозили техніку та рецепт випічки.

Галя пригощала солодощами спочатку своїх рідних та близьких. Не все одразу вдавалось, але наполегливість і «шліфування свого дару», пішло на користь. Згодом хороші відгуки про її смаколики стали ширитись серед родичів та знайомих. 

Придивляючись до своєї бабусі, дівчина й сама почала активно цікавилась солодкою випічкою. Часто заглядала у мамин кулінарний записник і потроху практикувала. Галя пригощала солодощами спочатку своїх рідних та близьких. Не все одразу вдавалось, але наполегливість і «шліфування свого дару», пішло на користь. Згодом хороші відгуки про її смаколики стали ширитись серед родичів та знайомих.

Нині солодощі від Галини припали до душі не тільки горохівчанам, а й за межами району. Минуло десять років, як її десертами насолоджуються люди на родинних та сімейних святах. Спочатку це були прості солодощі, а згодом, коли з кожним днем і роком майстерність зростала і майстриня удосконалила свої знання та вміння, випічка з простого хобі, переросла в улюблену справу всього її життя.

Галя допитлива і наполеглива, ставить перед собою мету і йде до неї. Не маючи спеціальної кондитерської освіти, творить неймовірно смачні та красиві десерти. Технікам та задумкам її, позаздрять і дипломовані кондитери. Любить вчитися новому, модернізує свої вміння та знання, займається самоосвітою, а також відвідує кондитерські курси.

Галя допитлива і наполеглива, ставить перед собою мету і йде до неї. Не маючи спеціальної кондитерської освіти, творить неймовірно смачні та красиві десерти. Технікам та задумкам її, позаздрять і дипломовані кондитери. 

Восени минулого року у Володимирі-Волинському проходив одинадцятий щорічний фестиваль традиційної національної культури «Український коровай-сузір’я». У його рамках була виставка короваїв, а Галина за свої вироби була нагороджена дипломом. У грудні минулого року жінка брала участь у майстер-класі з виготовлення французьких десертів «MACAROON» – цукерки трюфель від шеф-кондитера Світлани Скопюк з Луцька. У Горохові вже смакували новинку та й у рідній Вільхівці, думаю, теж.

Нині Галина передає вміння своїй донечці Іринці, яка вже допомагає готувати солодощі. Так само, як і її колись вчила мама та бабуся. Добрий і люблячий чоловік завжди підтримує дружну у всьому. Галина не уявляє свого життя без хліба щоденного – молитви, без церкви, релігійних та українських традицій. Як казала Ліна Костенко: «Людина нібито не літає, а крила має, а крила має...». Галина, ця неймовірно позитивна, щира і мудра жінка, окрилена своєю солодкою справою.

Руслана ФІЛЮК

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel