Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Лілія Гриневич: «Якщо не інвестувати в людину, реформа не відбудеться» (Фото, відео)

Головній освітянці країни педагоги озвучили наболіле.

ФОТО: Олександра ДУРМАНЕНКА

Лілія Гриневич: «Якщо не інвестувати в людину, реформа не відбудеться» (Фото, відео)

У Східноєвропейському національному університеті ім. Лесі Українки на нараді з педагогічними працівниками Волині побувала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Вона виступила перед керівниками освітніх закладів міст, районів, ОТГ, директорами, ректорами, педагогами

Людмила Плахотна, начальник управління освіти, молоді і спорту Волинської ОДА, від імені всіх освітян запевнила, що тут зібралася єдина команда. Пані Гриневич пообіцяла в розмові охопити всю галузь та спонукала ставити запитання. Розпочала про освітні компетентності, які мають зробити дитину щасливою

 - Найбільшим індикатором того, що відбувається, є інвестиції в освіту, - запевнила міністр, – Але якщо ми не інвестуємо в людей, реформа не відбудеться. Закон про освіту 2014 року вже не відповідає вимогам часу. Маємо три проекти законів: про загальну середню, професійно-технічну та фахову передвищу освіти. Але й вони не матимуть вартості, якщо не будуть втілені в життя там, де безпосередньо вчитель дивиться в очі учневі.

Пані міністр торкнулася важливої теми, яку назвала «накопичувальною кризою у дошкільній освіті». 

 Головна освітянка назвала Волинь найпершою за впровадженням інклюзивної освіти. А заохотити вивчати природничі предмети і вступати на такі спеціальності, вважає, можна, забезпечивши кабінети необхідним приладдям.

А насамперед потрібно елементарне — обладнати теплі вбиральні. Бо найважливіший той, кого вчимо. Працюємо над проведенням інтернету до усіх освітніх закладів, закупівлею комп'ютерів, обладнання спортивних майданчиків - всього багато, в умовах децентралізації маємо це робити спільно.

 Пані міністр торкнулася важливої теми, яку назвала «накопичувальною кризою у дошкільній освіті».

- Директор педагогічного коледжу підтвердив, що значна частина його студентів вже працює в дитсадках, бо там не вистачає працівників, це важка робота, ненормований робочий день. Треба думати, як з цього виходити. До того ж — черги в садочки на Волині найвищі: 127 дітей на 100 місць. Житло будується, а садочки ні.

Лілія Михайлівна розповіла, що технічні коледжі ще працюють на старому обладнанні. Європейський інвестиційний банк виділяє на профтехосвіту України на навчальне обладнання 100 млн євро. Звісно, ЄС має в цьому свій інтерес, але й ми матимемо якісні професійні кадри. Наші студенти виїжджають закордон, бо прагнуть вищого рівня життя, зазначила пані Гриневич.

Василь Грановський, голова профспілки освіти, звернувся з приводу зарплат працівників дошкілля, позашкілля та майстрів виробничого навчання, та освітян, що прийшли на роботу на мінімальну зарплату.

- Мене теж не задовільняє зарплата цих категорій, а також молодих вчителів, які поки допрацюються до категорії, звільняються, або науково-педагогічних працівників. Тут проблема, що вчителям ідуть гроші з субвенції, а на дошкілля і позашкілля - з місцевих бюджетів. Потрібно хоч трохи підняти тарифну сітку. А майстрам треба виплачувати додаткові премії.

Представник Голобської громади запитала про субвенції на опорні заклади. А мама майбутнього першокласника запитала про проект «На крилах успіху», чи пройшов він експертизу, бо вартує коштів.

- Це не є проект НУШ, а комерційний проект. І ця комерція буде скоро заборонена, - відповіла міністр освіти.

Звучало питання позашкілля, яке зовсім не підтримується.

- Позашкілля ніколи не фінансувалася з держбюджету, тим більше зараз в умовах децентралізації, - і тут міністр озвучила доходи області, і риторично запитала: при такихдоходах закривати позашкілля? Голови ОТГ мають домоволятися, щоб спільно утримувати гуртки. Потрібно писати, кричати про це. 

Депутат Сергій Неймарк озвучив проблему досі не відремонтованого Любешівського коледжу. Пані Гриневич погодила взяти питання на особистий контроль, адже це державний заклад.

Щодо відсутніх досі деяких підручників для 5-го та 10-го класу – назвала причину в конкуренції між видавництвами, які судяться між собою.

Керівник Локачинської профспілки працівників освіти виступив з приводу не однакової оплати престижності усім освітянам, щоб внести це в держбюджет, адже ненормально, що престижність вчителя року в Локачинському районі – 5%. Пані Гриневич обурило таке:

- Або ми забираємо ті податки, які йдуть на місцевий бюджет і будемо самі з Києва ці виплати регулювати, або нам місцях це робіть, бо якщо в наказі прописано надати вчителю-переможцеві  30% до зарплати, а їх не дають, то є проблеми з місцевою адміністрацією. Не можна думати, що у Києві мають вирішити всі ваші проблеми. Децентралізація мала б наблизити ресурси платників податків до самих платників. Маєте контролювати, щоб ці гроші вкладалися в людину через освіту.

Діалог можна було б продовжувати, адже була ще велика кількість письмових запитань, але перейшли до урочистої частини - нагородження педагогів. Почесне звання заслуженого діяча науки і техніки - Анатолію Цьосю, доктора економічних наук - Костянтину Павлову, доктора економічних наук - Олені Стащук, професора історичних наук - Людмилі Стрільчук. Нагрудним знаком «Василь Сухомлинський» нагороджено Віру Бобчук, вручено подяки успішним педагогам.  

Міцності духовної для нових звершень побажала педагогам пані міністр.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel