Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Презентували книгу видатного волинського митця

Василь Гей: талант людяності

Максим Кириленко

Презентували книгу видатного волинського митця

12 березня, у третю річницю відходу у засвіти Василя Гея – визначного українського поета, лауреата премій імені Дмитра Нитченка, Андрія Головка і Агатангела Кримського, заслуженого діяча мистецтв України, голови Волинської організації Національної спілки письменників України у 1989–2006 роках, – у Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір пам’яті митця, що одночасно був і презентацією книги есеїв із його літературних щоденників «Душа поетова – святая». Видання побачило світ цього року в «Надстир’ї»

Ведучий вечора – директор музею, заслужений працівник культури України Анатолій Силюк, – доклав усіх зусиль для створення затишної, теплої, майже домашньої атмосфери зі зрозумілим присмаком світлого смутку і вдячної пам’яті. Портрет молодого Василя Степановича, його вишиванка, письмовий стіл, світлини, нагороди й відзнаки, яких письменник був удостоєний… Ясна річ – книги (починаючи від найпершої, – «Закону вірності», – що дала йому путівку у велику літературу, й завершуючи презентованою). І спогади, спогади, спогади…

Проникливим і щирим був виступ згаданого вже «Колоса», артисти якого виконали цілу низку пісень на вірші Василя Гея.

Про багатогранну постать Василя Гея як людини і митця, його самовіддану творчу й громадську роботу, вболівання за екологію рідного краю, за долю рідної мови, результативну працю з молодими літераторами, поетичний (зокрема пісенний), прозовий, публіцистичний доробок Василя Степановича, найяскравіші епізоди його життя й спілкування з друзями та колегами, говорилося того дня щедро і зворушливо. Своїми споминами поділилися: нинішня очільниця Волинської організації НСПУ, редактор відділу зв’язків із громадськістю Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ольга Ляснюк, члени Спілки – поети Євгенія Назарук (до речі, авторка передмови до книги «Душа поетова – святая»), Іван Чернецький, Валентина Штинько (саме з її вуст прозвучало визначення «талант людяності»), Олена Криштальська, заслужена вчителька України Ніна Горик, – а також директор Волинського академічного обласного театру ляльок, заслужений діяч мистецтв України Данило Поштарук, композитор, художній керівник Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю «Колос» (смт. Торчин), народний артист України Олександр Огородник, заслужена вчителька України, поетеса Олеся Ковальчук. 

Про роботу над презентованим виданням розповіла директор видавництва «Надстир’я» Світлана Політило. Уривки з книги «Душа поетова – святая» прозвучали у виконанні студенток факультету філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки Наталії Марчук та Маргарити Борейко.

Проникливим і щирим був виступ згаданого вже «Колоса», артисти якого виконали цілу низку пісень на вірші Василя Гея.

Удова поета – Мирослава Іванівна, – котрій належить ідея видання книги есеїв, висловила глибоку вдячність усім причетним до її публікації, а також усім, хто завітав на презентацію і теплим словом спом’янув Василя Степановича.

 

 

Джерело: Максим КИРИЛЕНКО
Telegram Channel