Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Лісівники хочуть мати власне міністерство (Фото, відео)

Навіть за оздобою залу було зрозуміло, що тут зібралися люди, для яких ліс — рідний.

Фото: Олександра ДУРМАНЕНКА.

Лісівники хочуть мати власне міністерство (Фото, відео)

Така думка рефреном звучала на ІІ етапі IV з’їзду лісівників України, що відбувся у Луцьку

 

 Представляти профільні відомства приїхало 425 чоловік з усієї країни.

Не часто випадає нагода особисто поспілкуватися з колегами із усієї України.

Стан ведення лісової галузі та її основні проблеми – головні теми, про які йшлося у виступах. Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук наголосив на тому, який руйнівний вплив могло б мати запровадження земельного податку за лісові площі, чим останні фактично прирівняли б до ріллі. За його словами, у такому випадку галузь мала б заплатити 15 мільярдів гривень, у той час як усі податки з лісу становили 4,5 мільярда. Після рішучих протестів вдалося домогтися, щоб податок становив 300 мільйонів гривень. 

Фото на згадку про важливу подію.

Робота в лісі — на все життя.

Піднімали і питання всихання лісів. Ця проблема актуальна не лише для південних областей. Як сказав згаданий Юрій Марчук, степ може дійти до Житомира. 

З'їзд розпочався із державного гімну.

За словами заступника голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимира Бондаря, саме лісівники повинні бути ініціаторами і розробниками політики в своїй галузі. Саме з вуст цього чиновника пролунала теза про необхідність лісового міністерства, яку присутні зустріли оплесками і яку ще кілька разів повторили пізніші промовці.

Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук озвучив порядок денний.

Піднімали і питання всихання лісів. Ця проблема актуальна не лише для південних областей. Як сказав згаданий Юрій Марчук, степ може дійти до Житомира. 

– Ми випрацювали стратегію розвитку галузі, яку передали на розгляд Кабінету Міністрів України. На жаль, Кабмін її не затвердив. Нині необхідне політичне рішення щодо розробки національної лісової політики України. Оскільки тепер усі законодавчі зміни не носять системного характеру, – зазначив Володимир Бондар.

Володимир Бондар назвав найактуальніші проблеми галузі.

Як йшлося в кулуарах, гостем з’їзду мав бути Президент України Петро Порошенко. Судячи із заходів безпеки, його таки чекали, але він не приїхав.

Найбільше про ліс знають ті, хто там працює.

Проте хтось зі сцени запевнив, що, можливо, лісівники зберуться ще раз «колись пізніше». Вочевидь, перед другим туром виборів Президента України.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel