Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Підприємець роздає школярам солодощі за 12 балів із рідної мови в щоденнику

Олексій Сторожинецький каже, що його позиція принципова – лише з української мови.

Шпальта

Підприємець роздає школярам солодощі за 12 балів із рідної мови в щоденнику

Окрім солодкої акції, Олексій Сторожинецький підтримує армію, будує церкву і заохочує учнів до вивчення української мови.

Олексій Сторожинецький – хотинський підприємець. Він власник єдиного в місті магазину, де не продають алкоголь та цигарки. Вагому частину зі свого прибутку Олексій спрямовує на розвиток всього українського: підтримує армію, будує церкву, заохочує учнів до вивчення української мови, пише Шпальта.

На школярів та молодь підприємець орієнтується найбільше. Два роки тому він започаткував незвичну акцію - заохочення учнів солодощами за відмінні оцінки з української мови. Домовився з керівництвом Хотинської гімназії, підтримали вчителі української мови, й у школі анонсували акцію.

Чому саме 5 та 6 клас? Бо це найменші діти старшої школи. Їх треба мотивувати на початку – і далі у них виробиться звичка добре вчитися.  

«За відмінну оцінку з української мови діти отримують подарунки. Учні мають «заробити» 12 балів у щоденник. З ним вони йдуть до мене, я ставлю відмітку «акція» поруч з оцінкою і видаю подарунок. Солодощі отримують тільки за найвищий бал. Діти можуть накопичувати оцінки, зібрати більше «12». Тоді отримують більший подарунок на вибір», – розповідає Олексій Сторожинецький.

Ще два року тому пан Олексій започаткував цю акцію як тимчасову, та результати його приголомшили і він вирішив продовжити її.

Учителька Ольга Матковська розповіла, що це дійсно мотивує учнів до стараннішої підготовки.

 

Солодкі подарунки за відмінні оцінки отримують лише учні 5-6 класів і лише з української мови та літератури. Хоча вчителі інших предметів були б не проти, якби так заохочували і з їхніх дисциплін.

  Але Олексій Сторожинецький каже, що його позиція принципова – лише з української мови.

«Я бачу та чую всюди російську і розумію, наскільки важливим є вивчення рідної мови. Я сам не ідеально нею володію, та стараюся. Без цього ми не відбудемося як нація. Тому я возитиму учнів на українські фільми, заохочуватиму за хороші оцінки… У планах, можливо, дати грошову премію випускникам, які отримають високий бал на ЗНО з української мови.

Чому саме 5 та 6 клас? Бо це найменші діти старшої школи. Їх треба мотивувати на початку – і далі у них виробиться звичка добре вчитися. А щодо інших предметів, будь ласка, запрошую до цього усіх підприємців. Та ніхто цим не хоче займатися. Хто віддасть зі своєї кишені гроші на щось?».

За час існування цієї акції у гімназії помітили позитивний результат у вивченні української.

«13 учнів із 26 завершили перший семестр на відмінно. Це досить позитивна динаміка. Звичайно, ми помітили різницю. Цьогорічні 7-класники були у 5-му, коли розпочалася акція. Вони дуже старанно працювали на уроках, це мотивувало її до вивчення рідної мови. І тепер, у сьомому класі, ця мотивація не зникла, хоча солодкі подарунки їм уже не дають», – розповіла Ольга Дмитрівна.

 Тривалий час Олексій забезпечував дітей безкоштовними обідами, зараз він ініціює будівництво церкви і постійно допомагає армії. У магазині пана Олексія безкоштовно роздають охочим чай та каву. Підприємець каже, часто через своє благодійництво зустрічається із нерозумінням інших.

«Мене не розуміють, бо я віддаю свій дохід для когось. Іноді навіть дружина мене не розуміла, та вона вже звикла і підтримує мене. Це мій вибір. Хтось витрачає гроші на кіно, кафе чи щось інше, а я – на це. Замість того, аби купити дитині новий айфон, я б вирішив відвезти школярів на новий український фільм. Хотів дати й іншим бізнесменам поштовх на такі справи. Це ж ваше ім'я та реклама», – додає пан Олексій.

Telegram Channel