Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Ви виграли 200 гривень», «Ваш родич потрапив у ДТП: потрібні гроші» і «800 гривень – за інтим», - як шахраї обдурюють волинян

Люди, будьте обачними!

Коломия Сьогодні

«Ви виграли 200 гривень», «Ваш родич потрапив у ДТП: потрібні гроші» і «800 гривень – за інтим», - як шахраї обдурюють волинян

До поліції продовжують надходить звернення від громадян, які стали жертвами шахраїв. Під обман потрапляють, здебільшого, люди старшого віку, адже саме вони схильні довіряти та не завжди можуть перевірити інформацію. Хоча, є звернення і від цілком дорослих та свідомих волинян

77-річній пенсіонерці зателефонувала невідома особа та повідомила, що племінник зламав руку, мовляв, йому терміново потрібні гроші. Ж»інка, скориставшись платіжним терміналом, перерахувала на номер мобільного телефону 3000 гривень. Лише пізніше з’ясувала, що родич перебуває в цілковитій безпеці. Але було вже пізно – гроші опинились у руках спритників, яких розшукують правоохоронці.

Жертвою зловмисників стала в березні і ковельчанка літнього віку. Їй зателефонували та повідомили, що син потрапив у дорожньо-транспортну пригоду, мовляв, потрібні кошти, аби його «відмазати». Жінка погодилась, назвала домашню адресу, куди прийшов невідомий чоловік, назвавшись «працівником прокуратури». Прямо в руки йому громадянка передала більше 20 тисяч гривень, 500 доларів та 100 євро. Коли ж пізніше виявилось, що син живий-здоровий, було вже пізно. Прикмети злочинця та заяву жінка залишила в поліції.

Ж»інка, скориставшись платіжним терміналом, перерахувала на номер мобільного телефону 3000 гривень. Лише пізніше з’ясувала, що родич перебуває в цілковитій безпеці. 

У погоні за наживою шахраї вдаються навіть до відкритих методів. Зокрема, підходять до пенсіонерок просто на вулиці.

Лучанку літнього віку запропонувала провести додому від аптеки молода жінка, представившись працівницею державної установи. Вона настільки втерлась у довіру, що пенсіонерка віддала їй 500 гривень. Ще дві жінки стали жертвами шахрайок, які… запропонували застібнути золоту сережку, а в результаті ті сережки й поцупили. Поки старенькі зорієнтувались, за спритницями вже й слід простиг.

У період дії пільгового розмитнення автомобілів на європейських номерах також було кілька повідомлень про шахрайства.

Зокрема, надходило звернення від 62-річного лучанина, який передав в руки понад 30 тисяч гривень невідомому чоловікові за допомогу в розмитненні його Skoda Fabia. Інша жертва, з міста Києва, перебуваючи в Луцьку, також натрапила на шахрая. Спочатку на одному з сайтів вона знайшла автомобіль, який вирішила придбати. Сконтактувала за номером телефону з чоловіком, який мав перегнати цей транспортний засіб з Польщі до Луцька. Звісно, спритник просив гроші наперед. 26 000, 22 000 та 13 000 гривень перерахувала довірлива громадянка «продавцеві». Отримавши гроші, той перестав виходити на зв'язок, переписку видалив, жінка ж навіть не записала номери рахунків, куди перераховувала кошти.

Їй зателефонували та повідомили, що син потрапив у дорожньо-транспортну пригоду, мовляв, потрібні кошти, аби його «відмазати». Жінка погодилась, назвала домашню адресу, куди прийшов невідомий чоловік, назвавшись «працівником прокуратури». Прямо в руки йому громадянка передала більше 20 тисяч гривень, 500 доларів та 100 євро.

А молодий ковельчанин перерахував 800 гривень за… інтимні послуги. Однак потому йому зателефонували та повідомили, що ніякого інтиму той не отримає. Зрозумівши, що став жертвою шахраїв, чоловік звернувся в поліцію, однак називатись не схотів, адже був… одруженим. Зателефонував з метою інформування.

Також волиняни опиняються в пастках шахраїв, коли отримують повідомлення на мобільний телефон на зразок «Ви виграли 200 гривень», «Ви майже виграли автомобіль», «Ви отримали побутову техніку» тощо.

Часто люди перераховують кошти наперед за купівлю речей чи предметів з інтернет-сайтів.

Досі довіряють громадяни особам, які пропонують житло в оренду. Наприклад, лучанин перерахував 2 700 гривень особі, яка пропонувала житло за адресою: м. Луцьк, п-т Грушевського, 2. Необхідно було зробити кілька «кліків», аби перевірити, що там розташований РЦ «Промінь». Натомість, лучанин став жертвою шахраїв.

Своєю чергою, поліція закликає волинян бути пильними та обережними, проводити бесіди з дітьми та людьми старшого віку, аби вони не довірялись незнайомцям.

Зауважимо, що за шахрайство передбачена кримінальні відповідальність відповідно до статті 190 Кримінального Кодексу України.

Ольга Бузулук

Telegram Channel