Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Ракету-носій Vega з українським двигуном запустили в космос

У листопаді минулого року відбувся успішний запуск двох ракет-носіїв, створених за участю України.

S MARTIN

Ракету-носій Vega з українським двигуном запустили в космос

З космодрому Куру у Французькій Гвіані 22 березня о 3:50:35 за київським часом відбувся успішний пуск європейської ракети-носія (РН) легкого класу Vega з українським двигуном, що вивела на орбіту космічний апарат (КА) дистанційного зондування Землі PRISMA масою 879 кг

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу ДП КБ «Південне» ім. М. К. Янгеля».

«Блок маршового двигуна (БМД) РД-843, який використовується у складі рідинної рушійної установки 4-го ступеня РН Vega, розробило ДП «КБ «Південне» та серійно виготовляє ДП "ВО Південний машинобудівний завод», – йдеться в повідомленні.

РН Vega з українським двигуном вивела на орбіту 29 супутників.

Зазначається, що починаючи з квітня 2010 року, коли було здано замовнику, італійській компанії Avio S.p.A., першу льотну модель БМД, було виготовлено і відправлено до Італії 16 льотних моделей БМД, 14 з яких вже успішно виконали своє призначення під час пусків з космодрому Куру у Французькій Гвіані. За цей час РН Vega з українським двигуном вивела на орбіту 29 супутників.

У 2017 році було укладено черговий контракт на виготовлення ще 20 блоків маршового двигуна РД-843.

Відмінною особливістю БМД РД-843 є можливість багаторазового запуску під час польоту (до 5 включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти. Зараз тривають роботи з покращення характеристик двигуна з метою розширення діапазону виведених корисних навантажень, підкреслили на підприємстві.

Щодо космічного апарата PRISMA (PRecursore IperSpettrale della Missione Applicativa), то його створено консорціумом італійських компаній на чолі з OHB ITALIA SpA і LEONARDO SpA на замовлення Італійського космічного агентства ASI. Він надасть широкі можливості як для захисту всієї Землі, так і для національної екологічної безпеки Італії. Оснащений сучасним електрооптичним приладом, що складається з фотокамери середньої роздільної здатності, чутливого до всього видимого діапазону (панхроматичного), і інноваційним гіперспектральним датчиком, апарат буде використовувати ці можливості для моніторингу навколишнього середовища, управління ресурсами, виявленням і класифікацією сільськогосподарських культур, боротьбою із забрудненням і т.п.

Telegram Channel