Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
З 1 квітня розпочинається нерест риби

Розпочинається нерест риби.

Відділ служби державної охорони НПП «Прип'ять Стохід»

З 1 квітня розпочинається нерест риби

Нерест — процес відкладання ікри (яєць) самицями з подальшим заплідненням їх сім’ям (молочком) самців у первинноводних хребетних – риб і земноводних

 

 На нерест риби впливають багато умов, в першу чергу – температура води у водоймі, для кожного виду риби діапазон температур свій. Кожен вид риби для нересту йде на спеціальні місця – нерестовища.
Більшість прісноводних риб розмножуються з весни до початку літа. Рано на весні починає нереститися щука, пізніше – плітка, лящ, наприкінці весни та початку літа – карась, лин, верховодка та інші види. Отже, період та тривалість нересту в різних риб неоднакові.

За порушення правил рибальства передбачається як адміністративна так і кримінальна відповідальність. 

Забороняється вихід на акваторію індивідуальних моторних і безмоторних плавзасобів, крім засобів, що здійснюють охорону водних живих ресурсів та рятувальних служб. За здійснення браконьєрського вилову риби сітними, колючими знаряддями лову, електрострумом, вибухівкою та іншими забороненими засобами передбачена адміністративна (розмір штрафу становить для громадян 340-680 грн., для посадових осіб 510-850 грн.) та кримінальна відповідальність (розмір штрафу 3400-6800 грн. або позбавлення волі строком до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову та незаконно добутих водних біоресурсів). Крім того, за кожну незаконно виловлену рибину, незалежно від її розміру, нараховується розмір завданої шкоди.

Розмір штрафу становить для громадян 340-680 грн., для посадових осіб 510-850 грн. 

У відповідності з вимогами режиму територій природно-заповідного фонду та Положення про НПП «Прип'ять - Стохід» любительський та спортивний вилов риби дозволяється однією вудкою з одним гачком на спеціально відведених для цього ділянках. Норма вилову становить – 3 кг за день. 

В місцях найбільшого скупчення риби, де проходить нерест і викладка ікри, працівниками служби державної охорони НПП «Прип'ять-Стохід» здійснюються посилені заходи . Їх метою є посилення охорони рибних запасів та дотримання належного санітарного стану водойм, а також недопущення незаконного вилову під час нересту.

Національний природний парк «Прип'ять-Стохід» інформує, що за порушення правил рибальства передбачається як адміністративна так і кримінальна відповідальність.

Джерело: Відділ служби державної охорони НПП «Прип'ять Стохід»
Telegram Channel