Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
На Турійщині в заказнику «Осівський» вирубують 120-річний вільховий та дубовий ліс (Фото)

Хто знищує заповідні зони Волині?

Волинська Фундація

На Турійщині в заказнику «Осівський» вирубують 120-річний вільховий та дубовий ліс (Фото)

Про це заявили природоохоронці, під час прес-конференції у Луцьку

Аналітик Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Петро Тєстов та представник еко-організації «Волинська Фундація» Павло Данильчук розповіли про масові порушення у заповідних зонах: незаконні рубки, завуальоване суцільно-санітарне зрізання дерев, самовільні будівництва, незаконні полювання.

«Протягом року було зафіксовано ряд кричущих порушень у заповідних зонах. Про ситуацію ми розповідали у Міністерстві аграрної політики. Передали усі факти та питання було винесене на засідання комітету з питань запобігання і протидії корупції», - повідомив Павло Данильчук.

 

 Що не так у заповідних зонах Волині розповів аналітик ЕПЛ Петро Тєстов.

«Найбільший обсяг проблем – це незаконні рубки. Закон про природно-заповідний фонд забороняє проведення рубок у заповідних урочищах усіх видів і забороняє рубки суцільного користування у заказниках. Але разом з тим, є рубки, які формально є законними, але по суті - недоцільними. Наприклад, рубки під виглядом боротьби з короїдом. Але в чому проблема: короїд їсть лише сосну, він не може жити на дубі чи вільсі. Але при цьому, Ківерцівський лісгосп у заказнику «Зубр» проводить рубки у вільховому лісі, таким чином розповідаючи, що вони борються з короїдом», - повідомив він.

Також на Турійщині цього року громадськість зафіксувала вирубку 120-річного вільхового та дубового лісу в заказнику «Осівський», де заборонено проведення суцільних рубок головного користування.

Безчинство у лісовій галузі, за словами активістів, проявляється у будівництвах в межах природно-заповідного фонду. Так, мисливське господарство «Веста М», яке пов’язують з місцевим олігархом у Турійському районі Романом Микитюком, будує на березі озера будинок у заказнику «Озерянський». Інший приклад – будівництво бази біля озера Пересіка, яке також в заказнику «Озерянський». Базу, як виявляється, будують для єгерів набито в оздоровчих цілях, де мисливство категорично заборонене.

Також на Турійщині цього року громадськість зафіксувала вирубку 120-річного вільхового та дубового лісу в заказнику «Осівський», де заборонено проведення суцільних рубок головного користування.

Розповіли природоохоронці і про незаконні полювання. Зокрема, в межах національного парку Цуманська пуща. «Були виявлені сліди введення мисливства, спорудженні браконьєрські вежі, спеціальні місця для прикормки тварин, простріляні дерева, навколо гільзи», - зазначив Данильчук.

 

 Він додав, що на території угідь заповідного фонду Цуманської пущі, які були надані в оренду мисливським організаціям «Горинь» та «Легіон», був оголошений карантин, що нібито виявили епідемію африканської чуми. «Карантин був саме визначений в межах цих угідь. Встановили шлагбауми про заборону в’їзду і виїзду протягом одного місяця. У мене є підозра, що це було зроблено задля продовження мисливства в заповідній території», - вважає представник «Волинської фундації».

Петро Тєстов погодився, що під виглядом боротьби з африканською чумою проводиться полювання. Адже згідно правил повинні вводити радіус карантинної зони – 20-30 кілометрів.

Окремо розповіли активісти про Цуманський лісгосп. Зокрема, минулого року на території цього лісгоспу були виявлені незаконні рубки, що завдали збитків на суму понад 3 мільйони гривень. У результаті були висунуті підозри керівнику управління лісового господарства у Волинській області Олександру Кватирку та в.о.директору лісгоспу Роману Коліснику. Втім, згодом підозра була скасована і слідство призупинене.

Також нагадали про Володимира Туревича, який мав бути звільнений та понести відповідальність за полювання в природоохоронному фонді. На той час він очолював Цуманський лісгосп, а нині є керівником Любомльського лісового господарства. Так само, кажуть активісти, лісник не поніс ніякої відповідальності, навіть дисциплінарної. Хоча очільник держлісагенства Володимир Бондар та Олександр Кватирко публічно обіцяли звільнити Туревича.

 

 Хто винен у цих чисельних порушеннях?
Насамперед громадськість вбачає винну керівництва Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке не тільки не приймає жодних дисциплінарних, серйозних рішень, а й підтримує усі незаконні дії.

Підтримка надходить, на думку активістів, і з боку Державного агентства лісових ресурсів та Володимира Бондаря. «Він, на жаль, на обіцянки вирішувати питання, йти на контакт з громадськістю, підтримує усе, що роблять лісівники в плані знищення природоохоронного фонду», - констатує аналітик.

При цьому пригадали скандал у заказнику Воротнів під Луцьком, де у так званій лісовій школі віп-лісники організували нічні гуляння. Несуть відповідальність науковці СНУ імені Лесі Українки, які також погоджують рубки. Вони пишуть для лісівників відповідні наукові обґрунтування щодо доцільності проведення рубок.

Причетний до рубок Волині СЛП «Херсонлісозахист»: «Ця структура погоджувала усі рубки в Херсонській області, пов’язані з вбивством Катерини Гандзюк. Незважаючи на те, де Херсон та де Волинь, «Херсонлісозахист» погоджує усі рубки, які б ніхто інший не погодив».

Несуть відповідальність науковці СНУ імені Лесі Українки, які також погоджують рубки. Вони пишуть для лісівників відповідні наукові обґрунтування щодо доцільності проведення рубок.

Натомість винними є ті, кажуть Петро Тєстов та Павло Данильчук, хто може зупиняти порушення, але цього не роблять: повноваження є у держекоінспекції, Волинської обласної державної адміністрації, Національної поліції України, прокуратури.

Насамкінець природоохоронці розповіли про дієвий механізм як громадськість може впливати на ситуацію у лісовій галузі.

У лютому на Волині був проведений аудит щодо сертифікації лісів за участі представників з Білорусі та Латвії. Участь у ньому взяв Павло Данильчук.

«Міжнародні аудитори, які працювали тиждень, їздили по лісництвам, перевіряли документацію. Вони були шоковані побаченим. Цуманському лісгоспу, який важливий з точки зору господарської галузі, найбільший по запасах деревини та запасах дубу, - скасували сертифікацію. Вони здійснювали рубки у природно-заповідному фонді, порушили ряд інших норм. Тепер вони понесуть величезні збитки, адже не зможуть продавати деревину», - резюмував він.

Джерело: Волинська Фундація
Telegram Channel