Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
За 10 хвилин до закінчення голосування ОПОРА фіксує агітацію, нестачу кабінок та повідомляє про конфуз із підписом за іншу особу

Голосування в Україні закінчилося о 20.00

ОПОРА

За 10 хвилин до закінчення голосування ОПОРА фіксує агітацію, нестачу кабінок та повідомляє про конфуз із підписом за іншу особу

Станом на 19:50 у Волинській області спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати агітаційні матеріали на вулицях та нестачу кабінок на дільницях. Окрім того, як повідомив виборець, який змінював місце голосування, на дільниці у Володимирі-Волинському його не виключили зі списку виборців, а хтось уже підписався за нього за отримання бюлетеня

На дільниці №071046 у Луцьку (округ №22) виявили нестачу кабінок для голосування. Зокрема, на дільниці їх є чотири, попри кількість виборців у 2006 осіб.

Згідно із частиною 3 статті 74 Закону України «Про вибори Президента України» приміщення для голосування повинно бути обладнане достатньою кількістю кабін (кімнат) для таємного голосування. Для малих виборчих дільниць кількість таких кабін (кімнат) повинна бути не менше двох, для середніх - не менше чотирьох, для великих - не менше шести. Розміщення обладнання у приміщенні для голосування планується таким чином, щоб місця видачі виборчих бюлетенів, вхід і вихід з кабін (кімнат) для таємного голосування, виборчі скриньки були у полі зору членів дільничної виборчої комісії та осіб, які відповідно до цього Закону мають право бути присутніми в приміщенні для голосування.

Спостерігач ОПОРИ перевірив інформацію та відвідав дільницю №070987. Тут йому повідомили, що замість чоловіка помилково розписався його батько.

Також до ОПОРИ звернувся виборець, який в телефонному режимі повідомив, що планував голосувати у Польщі, тож змінив місце голосування на закордонний виборчий округ. Однак напередодні дня виборів чоловік прибув в Україну і з’ясував, що тут йому теж прийшло запрошення. У день виборів він прийшов на дільницю №070987 у Володимирі-Волинському разом із дружиною «за компанію», не маючи наміру голосувати. На дільниці з’ясувалося, що його чомусь не виключили зі списку виборців, у якому він знайшов своє ім’я. Більше того, навпроти нього вже стояв чийсь підпис.

Спостерігач ОПОРИ перевірив інформацію та відвідав дільницю №070987. Тут йому повідомили, що замість чоловіка помилково розписався його батько.

У частині 1 статті 76 Закону України «Про вибори Президента України» зокрема, йдеться, що виборець розписується за отримання виборчого бюлетеня у списку виборців та на визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня.

Окрім того, у місті Горохові (округ №22) на вулиці Грушевського на електроопорах виявили друковані агітаційні матеріали на користь одного із кандидатів у Президенти. Також у Луцьку на зупинках громадського транспорту на вулиці Словацького виявили постер на користь іншого кандидата у Президенти.

Згідно із частиною 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Джерело: ОПОРА
Telegram Channel