Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Проба телемедицини в Україні: дві чудодійні валізи та квартира для лікаря

Ольга Бурма проводить телеконсультацію з кардіологом обласної лікарні Юлією Ханжою.

Володимир ГАЛАУР

Проба телемедицини в Україні: дві чудодійні валізи та квартира для лікаря

Тестовий режим упровадження телемедицини на Харківщині дає змогу пересвідчитися в її перевагах та виявити проблемні місця

Харківська область одна  з п’яти, де систему телемедицини впроваджують у пілотному режимі. У селі Мала Рогань щойно запрацювала  новозбудована амбулаторія загальної практики сімейної медицини — перша із 30 сучасних, які будують на Харківщині в межах реформи.

Не всі закуплені прилади, якими укомплектовано дві валізи — стаціонарну і мобільну, відповідають сподіванням лікарів.

Амбулаторію оснащено новітнім обладнанням, придбаним за кошти ОТГ, у будівлі дві квартири для лікарів.

За словами заступника голови Харківської облдержадміністрації Михайла Черняка, на фінальній стадії будівництва амбулаторії в Краснокутському, Балаклійському районах. Активно працюють будівельники в Зачепилівському та Валківському. Будівництво триває в усіх районах області, а в деяких з них зводять по дві амбулаторії. В області затверджено будівництво 50 амбулаторій.

Тестовий режим системи телемедицини в Харківській області, який розпочався останнього дня зими і триває за розробленим графіком, має на меті не лише навчити лікарів амбулаторій загальної практики сімейної медицини, а й виявити вузькі місця у широко розгорнутій в Україні реформі сільської медицини.

«Міністерство охорони здоров’я запропонувало перелік необхідного для проведення телемедичних консультацій обладнання. Ми попросили керівників інших центрів первинної ланки привезти власне обладнання, щоб порівняти і визначити можливості, якість, інші параметри», — каже Галина Миколаївна.

За її словами, не всі закуплені прилади, якими укомплектовано дві валізи — стаціонарну і мобільну, відповідають сподіванням лікарів.

Серед перших завдань, які необхідно реалізувати невідкладно, учасники семінару вбачають підвищення рівня підготовки пацієнтів і самих лікарів до телеконсультацій, чіткий алгоритм у доборі пацієнтів для телемедичних консультацій на вторинному і третинному рівнях, вирішення питання правової основи проведення телеконсультацій, де має бути закріплено порядок і форму надання рекомендацій, навчання фахівців третинної (обласні лікарні) і особливо вторинної ланки (центральні районні), розширення списку закладів охорони здоров’я, які братимуть участь у наданні телемедичних консультацій. 

Джерело: «Урядовий кур’єр»
Telegram Channel