Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Голова Копачівської громади у Словенії переймав досвід боротьби зі сміттям

У Словенії - чисті узбіччя, сортування сміття та 90% переробки твердих побутових відходів

All-focus

Копачівська громада

Голова Копачівської громади у Словенії переймав досвід боротьби зі сміттям

Рівні дороги, ідеально чисті узбіччя та контейнери для роздільного збору сміття в кожній хаті – типовий побут словенської родини. Країна за короткий термін після вступу до Євросоюзу ввійшла в європейські лідери з ефективного управління твердими побутовими відходами. 90% сміття в Словенії – переробляється, решта – утилізовується, а на місці захоронення підприємливі владці видобувають біогаз для потреб громад та облаштовують поля для гольфу, розповів очільник сільської ради Олександр Совтис

«В рамках проекту  «Покращення якості послуг у сфері управління відходами на муніципальному рівні в ОТГ» відбувся навчальний візит до Республіки Словенія. Програма «U-LEAD з Європою»  спільно з Кластером сталого економічного розвитку GIZ у жовтні минулого року започаткувала цей пілотний проект, мета якого, навчити об’єднані територіальні громади правильно поводитися з твердими побутовими відходами, - розповів Олександр Совтис.

Основний акцент спеціалісти роблять на створенні планів санітарної очистки, облаштуваннях сміттєсортувальних ліній, переробних заводів, встановлення обґрунтованих тарифів на послуги та міжмуніципальному співробітництву громад, адже сміття – продукт, проти якого треба боротися спільно.

– Представників громад з Волинської, Житомирської та Дніпропетровської областей під час навчальних тренінгів інформують про систему роздільного збору, вивозу, утилізації сміття. Основний акцент спеціалісти роблять на створенні планів санітарної очистки, облаштуваннях сміттєсортувальних ліній, переробних заводів, встановлення обґрунтованих тарифів на послуги та міжмуніципальному співробітництву громад, адже сміття – продукт, проти якого треба боротися спільно. Теорія – річ хороша, однак без пізнання практичної частини – мало дієва. Власне, з метою демонстрації ефективної системи збору та переробки сміття відбулася ця поїздка», - зазначив очільник громади.

All-focus
 

 Кожен громадянин Словенії усвідомлює, що чисто там, де не смітять. Словенці довели, що звільнити країну, площею в 20 273 км² та кількістю населення в 2 061 085 осіб від сміття за один день – і реально, і можливо. На загальнонаціональну акцію зі збору сміття у 2008 році зареєструвалося та прийшло 240 тис. осіб, а це близько 13% від загальної кількості населення. Зібране сміття спрямували на сміттєсортувальні лінії та переробні заводи.

All-focus
 

 «На території Словенії працює кілька сміттєпереробних заводів та сміттєсортувальних ліній. Лише в Любляні розташовано 60 пунктів прийому сортованого сміття. Відходи збирають у спеціальні контейнери, розташовані в дворах біля будинків. У перший день нашого навчального візиту ми побували на сміттєпереробному заводі «Snaga Ljubljana» поблизу столиці. Підприємство обслуговує біля понад 10 муніципалітетів, там нам продемонстрували, яким чином відбувається переробка сміття. Відходи дбайливо сортують та відправляють на переробку, з органіки виготовляють компост, який потім використовують як добриво. У керівників підприємства до всього креативний підхід: навіть меблі в конференц-залі, де нам презентували діяльність підприємства – з відходів, які отримали нове життя. В Словенії відбувається утилізація і особливо небезпечних відходів. Щороку переробне підприємство «Kemis» приймає на переробку 30 тонн небезпечного сміття, такого як хімічні речовини, ртутні лампи, батарейки та ін.», - розповідає Олександр Совтис.

All-focus
 

 Біля кожного дому у великих містах та найвіддаленіших від міської метушні закутках Словенії – мінімум 3 контейнери для роздільного збору сміття. На початковій стадії відсортовується папір, пластик, скло. Хто не займається фермерством та не утримує господарки – додатково встановлює контейнер для органічних відходів. Комунальні господарства здійснюють вивіз сміття не менше, як один раз на місяць, а якщо є потреба – службу можна викликати додатково.  

Біля кожного дому у великих містах та найвіддаленіших від міської метушні закутках Словенії – мінімум 3 контейнери для роздільного збору сміття. На початковій стадії відсортовується папір, пластик, скло.

«В Словенії поставили за мету збільшити обсяги переробки сміття з 90% до 96 % і отримати від цього користь. Приміром, на заводі в м. Целє сміття збирають, відсортовують переробляють,  а що переробити неможливо – спалюють. Процес відбувається в печах з додаванням коксу, попіл – використовується як добриво, тобто виробництво максимально безвідходне і корисне для громади», - ділиться враженнями Олександр Совтис.

Те, що переробити або спалити неможливо – захоронюється згідно з найсучасніших екологічних стандартів. Через кілька років після утилізації, про те, що на тому місці колись був полігон – нагадують компактні прилади, для видобутку біогазу, а на полях створюють спортивні майданчики.

«Поїздка була динамічною, змістовною і корисною. Те, що довелося побачити – вразило та наштовхнуло на роздуми. Звісно, ми будемо намагатися впроваджувати подібну систему і в нас в громаді, в рамках проекту має бути розроблений наш, індивідуальний План дій поводження з твердими побутовими відходами. Це перший крок для впровадження роздільного збору сміття. Наразі, міркуємо над тим, щоб ефективно налагодити міжмуніципальне співробітництво та запровадити вивіз сміття в усій громаді. Однак, щоб повністю перейняти досвід Республіки Словенія – треба час та загальнодержавне сприяння для наших ініціатив», - резюмував Олександр Совтис.

У Словенії - чисті узбіччя, сортування сміття та 90% переробки твердих побутових відходів
 
Джерело: Копачівська громада
Telegram Channel