Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Савченка та Палицю об’єднує любов до елітних годинників  та відсутність житла на Волині

«Всьо могут ВОЛИНСЬКІ королі».

Волинь-нова

Савченка та Палицю об’єднує любов до елітних годинників  та відсутність житла на Волині

Голови облдержадміністрації та облради оприлюднили свої фінансові документи за минулий рік. З декларацій видно: обидва високопосадовці є досить заможними, хоч і мають порівняно невеликі заробітки 

Очільник ОДА задекларував 430 тисяч гривень та 307 тисяч доларів готівкою особистих коштів, ще 300 тисяч гривень, 135 тисяч доларів і 70 тисяч євро має дружина. У поданій декларації за 2018 рік Олександр Савченко вказав, що минулоріч отримав 206 945 гривень заробітної плати, 169 100 гривень пенсії та  8 799 гривень відсотків за банківськими вкладами. Окрім того, чиновник володіє цінними паперами ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» номінальною вартістю 1,191 мі­льйона гривень. А от його дружина Ірина Іванівна одержала у 2018-му лише  45 803 гривні заробітної плати. 

Місце проживання голови Волинської облдержадміністрації — село Осещина на Київщині, де володіє садовим (дачним) будинком площею 272,8 квадратного метра вартістю 1 477 574 гривні та земельною ділянкою 0,12 га. Він також є власником квартири площею 39,6 квадратного метра у Києві, земельних ділянок: два гектари у селі Квітневе Коростишівського району Житомирської області та 0,12 гектара у селі Щербанівка Обухівського району Київської області. Крім того, дружина та донька володіють кількома квартирами та машиномісцями у столиці, а також земельними ділянками на Київщині, Харківщині, Одещині. У власності Ірини Савченко перебувають також три об’єкти незавершеного будівництва у селищі Таїрове на Одещині: житловий будинок площею 199,57 кв. м., господарські споруди у 99 та 42 кв. м.  

Серед коштовностей, задекларованих очільником виконавчої влади Волині — три швейцарські наручні годинники: Harry Winston вартістю 160 тисяч гривень, Breguet вартістю 95 тисяч та Omega за 35 тисяч, мобільний телефон Vertu виробництва Великобританії. Разом із дружиною Олександр Савченко володіє ювелірними прикрасами та дорогоцінними металами, щоправда, в декларації не вказана їхня вартість. 

Протягом останнього року волиняни неодноразово ставали свідками серйозної конкуренції між головними чиновниками області.

Варто зазначити, що вся нерухомість та цінності родина придбала до 2013 року.     Чиновник також задекларував автомобіль LAND CRUISER-200 2016 року випуску вартістю 1,849 мільйона (з 2016-го), його дружина володіє легковим авто AKURA MDX 2008 року випуску. Найбільші видатки Олександра Савченка за минулий рік: оренда кімнати — 99 414 гривень.

А от голова Волинської обласної ради Ігор Палиця, судячи з його фінансової звітності, не має ні автомобілів, ні власного житла ані в Україні, ані будь-де за кордоном. Зареєстрований високопосадовець у місті Яремче Івано-Франківської області, місцем фактичного проживання вказав Київ. У столиці голова облради винаймає дві квартири площею 303,4 кв. м та 246,7 кв. м і три машиномісця. Не вніс до декларації чиновник і доходи членів сім’ї, хоч у 2018 році він витратив 761 952 гривні на оплату навчання у Швейцарії, де, як раніше повідомлялося, живе його син. Ігор Палиця зберігає готівкою 34 мільйони гривень. На рахунку ПриватБанку тримає 854 789 гривень.

У минулому році високопосадовець задекларував лише дохід від відчуження рухомого майна — 350 тисяч гривень: продав автомобіль «Mercedes-Benz S 600» 2007 року випуску Петру Палиці, ймовірно, своєму батькові. Нагадаємо, що у день свого обрання на пост голови облради він публічно відмовився від зарплати.  

Про наявність транспортних засобів у декларації волинського чиновника не йдеться, втім серед видатків зазначено, що ним минулоріч було витрачено119 180 гривень на утримання орендованого житла та машиномісць в Україні. Ще 643 304 гривні спрямовано на благодійність, предметом якої було рухоме майно та грошові кошти. Загалом витрати чиновника становили понад 1,5 мільйона гривень.

Має голова облради три елітні годинники – Rolex (колекція Oyster Perpetual), Audemars Piguet (колекція Tourbillon Chronographe) та Audemars Piguet Automatic, щоправда, їхньої вартості у фінансовому документі не зазначено, як і час придбання. 
Задекларував державний службовець дві благодійні організації, хоча сум, спрямованих на допомогу, не зазначив. 

Протягом останнього року волиняни неодноразово ставали свідками серйозної конкуренції між головними чиновниками області. Як свідчать їхні декларації, вони все ж мають дещо спільне: обидва заможні, люблять дорогі годинники, є державними чиновниками, обов’язок яких – служити народу, незважаючи на відсутність власного житла в краї, на благо якого мають працювати.

Ірина ПАСІЧНИК

Telegram Channel