Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Головний поліцейський Горохівщини: «У 2018 році 66 жителів району стали жертвами шахраїв»

Головний поліцейський району полковник поліції Сергій Поторась і начальник сектору моніторингу підполковник поліції Артур Жишко спілкуються перед робочою нарадою.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Головний поліцейський Горохівщини: «У 2018 році 66 жителів району стали жертвами шахраїв»

44 з них – розкрито

Із начальником Горохівського відділу поліції ГУНП у Волинській області полковником поліції Сергієм Поторасем наша розмова відбулася з приводу його нещодавнього звіту роботу за минулий рік. Головний поліцейський району очолив відділення ще до запровадження реформи, яка має докорінно змінити правоохоронну систему.  Одним із головних обов’язків називає інформування населення про діяльність місцевої поліції,  співпрацю з органами місцевого самоврядування, бачення побудови ефективного діалогу з громадою Горохівщини. 

– Сергію Васильовичу, з ким здобуваєте довіру жителів Горохівщини?

– Очолюваний мною колектив – це 54 чоловіки і 10 жінок, 55-ть із них мають стаж роботи більше трьох років. Від кожного вимагаю  бути офіцером честі, доброзичливим колегою, порядною особистістю, а головне, бездоганного виконання службових обов’язків. 

Аналізую, що рівень довіри населення до горохівських поліцейських зростає. Про це свідчать 4795 повідомлень громадян, зареєстрованих протягом 2018 року. Всі вони були належним чином розглянуті. Із зазначеної кількості заяв до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості щодо 484 кримінальних правопорушень, інші розглянуто згідно з Законом України «Про звернення громадян» та Кодексу України «Про адмінправопорушення».

–  Яка загалом криміногенна ситуація на Горохівщині? 

– На території району зареєстровано 2 пограбування, 2 хуліганства, один угон автомобіля, 24 побиття. Численними залишаються крадіжки. Їх злодії скоїли 145. Попри постійні застереження через газету «Горохівський вісник» не бути довірливими та інші профілактичні заходи, 66 жителів району стали жертвами шахраїв. 

Завдяки превентивній  роботі  відсутні випадки торгівлі людьми, експлуатації дітей. Не виявлено фактів  діяльності  організованих злочинних груп та бандитизму. Не було скоєно особливо важких злочинів. 

– На території району зареєстровано 2 пограбування, 2 хуліганства, один угон автомобіля, 24 побиття. Численними залишаються крадіжки. Їх злодії скоїли 145.

– Яка, на жаль,  сумна статистика має застерегти учасників дорожнього руху від скоєння ДТП?

– Протягом минулого року на території району зафіксовано 133 дорожньо-транспортні пригоди. У 80 випадках водії були за кермом напідпитку. Гнітючим наслідком є 30 постраждалих дорослих, дві дитини, п’ятеро загиблих. Користуючись нагодою, застерігаю тих, хто сідає за кермо, від перевищення швидкості  руху, порушення правил маневрування, недотримання дистанцій, які теж стали причинами аварійних ситуацій. Всього за порушення ПДР 1139 осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності.

– Виявленням яких іще протизаконних діянь забезпечуєте порядок на ввіреній території?

– Поліцією виявлено 4 факти виготовлення та зберігання самогону. Також  притягнуто до адміністративної відповідальності  1227 осіб за розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв або появу в громадських місцях у стані алкогольного сп’яніння, однак 32 злочини громадяни скоїли напідпитку. Постійно проводиться профілактична робота з особами, схильними до скоєння правопорушень,

– Назвіть головні причини, через які люди потерпають від  шахраїв?

– Найчастіше стають обманутими через свою безпечність, бо  вірять оголошенням про дешевший товар в мережі Інтернет, надають персональні дані банківського рахунку  сумнівним особам,  які відрекомендовуються  працівниками банківських структур, вірять, що за перераховані  їм  гроші можна звільнити від відповідальності рідних. 

– Скільки з 66-ти випадків  вдалося розкрити вашим підлеглим?

– Наразі 44, а всіх жителів району вкотре закликаю дослухатися до порад правоохоронців.

– Що скажете про домашнє насильство?

– На жаль, воно – не рідкість. Із цього приводу до поліцейських поступило 40 викликів. Всі 40 дебоширів були притягнуті до адмінвідповідальності. Спільно зі службою у справах дітей райдержадміністрації тимчасово забрали із сімей 8 дітей. Із приводу насильства проведено 135 профілактичних бесід. 

Відвідуємо щоразу більше родин із метою виявлення дітей, які страждають від насильства, а разом із місцевою владою створимо «гарячу лінію» для повідомлень про такі факти.

Спільно зі службою у справах дітей райдержадміністрації тимчасово забрали із сімей 8 дітей.

– Чи зареєстровані випадки незаконного поводження зі зброєю?

– Їх було 10. Також горохівські поліцейські вилучили 451 одиницю боєприпасів, 4 – зброї. Профілактична робота скерувала 35 осіб здати її добровільно. До речі, нагадую, що 1 квітня розпочався місячник добровільної здачі зброї. Особи, які зберігають її незаконно, мають шанс вберегтися від кримінальної відповідальності, якщо здадуть свій незареєстрваний арсенал у  поліцію.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 – Чи співпрацюєте з органам влади та місцевого самоврядування? Чого потребує сучасна поліція?

– Завжди знаходимо компроміс, проблеми вирішуємо спільно і плануємо справи, які можемо зробити задля безпеки громадян, за що завжди адресую слова вдячності керівникам району, міста, сільським, селищним і міським головам.

Маємо хорошу матеріально-технічну базу,  однак нам потрібні  камери відеонагляду з програмним забезпеченням, здатним розпізнавати номерні знаки транспортних засобів, ідентифікувати людей, нагрудні та автомобільні відеореєстратори. Дільничних офіцерів поліції, які працюють у віддалених селах, необхідно забезпечити службовими автівками,  багатьох працівників – житлом. Водночас будемо підвищувати фаховий рівень, продовжувати співпрацю з керівниками району, лідерами територіальних громад. Разом із ними, всіма жителями Горохівщини, які  будуть довіряти, сприяти, допомагати поліції, вдасться забезпечити правопорядок, дотримання законності, запобігати вчиненню кримінальних правопорушень.  

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel