Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На Ратнівщині створили громадське пасовище

Обговорили аграрні перспективи району

Департамент агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації

На Ратнівщині створили громадське пасовище

Директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко в рамках робочої поїздки відвідав Забродівську ОТГ

Розпочалася поїздка з огляду громадського пасовища поблизу села Видраниця Забродівської ОТГ. Пасовище продемонстрували начальник відділу земельних питань, екології та сільського господарства управління регіонального розвитку Ратнівської РДА Павло Ковч, голова Забродівської громади Микола Калачук та депутат обласної ради, керівник ТзОВ «Ратнівський аграрій» Валентин Чернецький.

     Пасовище закладено на умовах співфінансування з обласного бюджету та бюджету Забродівської ОТГ згідно Комплексної програми розвитку АПК області. Загальна його територія становить 46 га, залужено - 22 га. «Наразі жителі села випасають худобу на паях, не усі власники яких утримують корів. Тобто, може виникнути проблема, коли власники вирішать здати паї в оренду. Відтак, громада спрацювала на випередження та створила громадське пасовище на землях запасу та резерву», - прокоментував Валентин Чернецький.

Відтак, громада спрацювала на випередження та створила громадське пасовище на землях запасу та резерву.

Відповідно до проекту, на пасовищі посіяно суміш трав: вівсяниця, грястиця, райграс, тимофіївка, червона конюшина з покривною культурою пайза (японське просо).

Микола Калачук розповів, що жителі села Видраниця утримують 300 корів, близько 30 селян мають по 3 і більше корів.

- Закладання громадських пасовищ сприяє нарощуванню поголів’я ВРХ в господарствах населення, що у свою чергу забезпечує самозайнятість населення та зміцнює сімейні бюджети. Забродівська ОТГ працює на випередження та турбується про сільське населення, - підкреслив Юрій Горбенко.

Очільник головного аграрного відомства області відвідав найбільше господарство Ратнівщини – ТзОВ «Ратнівський аграрій». Валентин Чернецькийпродемонстрував поголів’я м’ясних порід ВРХ та утримання молодняку, будівництво нового тваринницького приміщення і поділився планами по розвитку господарства.

Тваринницьке приміщення планують ввести в експлуатацію через 2-3 тижні. Він буде вміщувати щонайменше 400 голів корів. Окрім того, ТзОВ «Ратнівський аграрій» купили у селян майнові паї у сусідньому господарстві, де ще збереглися два приміщення вмістимістю близько 1000 корів. Усе це дозволить збільшити поголів’я стада та дасть розвиток підприємству.

Джерело: Департамент агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації
Telegram Channel