Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Хто прибере могилу закатованої енкаведистами волинянки?

Сучасні молоді патріоти доглянули поховання землячки

Ковельська районна рада

Хто прибере могилу закатованої енкаведистами волинянки?

З таким запитанням до голови Ковельської районної ради Андрія Броїла звернувся житель села Гішин Василь Федорук

Активіст  повідомив, що неподалік Ковеля, на узбіччі автодороги, що прямує  на Брест, встановлено пам’ятник. Споруджено його в честь вчительки, яка була замучена еНКВДистами у 1946 році за співпрацю з УПА. Ім’я цієї вчительки Ганна Сорока. 19 серпня  1946 року, коли Ганна йшла до сусіднього  села Секунь у церкву (адже саме  було свято Преображення Господнього), її схопили червоні комісари.

Майже два місяці дівчину тримали у Старій Вижівці під арештом. У середині жовтня її повезли нібито в Ковельську в’язницю. По дорозі неподалік від села Дубова Ганну почали по-звірячому катувати. Мучили молоду патріотку четверо: двоє з них були її односельцями. Потім згвалтували і вбили.

Близько місяця тіло лежало біля дороги. Лише 21 листопада люди таємно поховали Ганну Сороку на сільському кладовищі.

Близько місяця тіло лежало біля дороги. Лише 21 листопада люди таємно поховали Ганну Сороку на сільському кладовищі. Уже в роки Незалежності на могилі поставили пам’ятник із написом:

«Мене били, вбивали, на чужину гнали,
Та я не скорилася, зі сльози відродилася,
Українкою я народилася.
Сорока Ганна Терентіївна (1925—1946).
Безвинно вбита енкаведистами».

З огляду на вищезазначену розповідь, Василь Федорук зазначив, що  варто було б організувати відповідні роботи щодо впорядкування  могили нашої землячки, адже, оскільки  пам’ятник стоїть на узліссі, він засипаний торішнім листям, сухим галуззям.

Саме з  приводу цього, голова районної ради Андрій Броїло звернувся до жительки села Дубове, вчительки Дубівської ЗОШ Наталії Тхоржевської з проханням організації роботи щодо впорядкування могили Ганни  Сороки.  «Висловлюємо вдячність Наталії Дмитрівні  та учням  Дубівської ЗОШ  за проведену роботу та проявлення патріотизму», - йдеться на сайті районної ради.

 

 

Джерело: Ковельська районна рада
Telegram Channel