Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Росія заборонила експорт нафти та нафтопродуктів до України

Як вплине таке рішення РФ на цінники на українських АЗС, поки невідомо.

Pixabay

Росія заборонила експорт нафти та нафтопродуктів до України

Окрім того, РФ не дозволяє ввозити на свою територію деякі українські товари, загальна вартість яких склала у 2018 році близько 250 мільйонів доларів

Про це повідомив прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєва, передає «Громадське» з посиланням на російський «ТАСС».

«Встановити заборону на експорт до України російської нафти та нафтопродуктів», — повідомив прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв 18 квітня.

Відповідні заходи російський уряд вжив у відповідь на нещодавнє розширення Україною переліку заборонених російських товарів, який, зокрема, скляні банки та склотару.

40% дизельного пального ми купили у Росії, у Білорусі — 33%, 10-15% виробили самостійно, а залишок отримали із постачання морем та з Литви.

Крім цього, Росія обмежить постачання до України вугілля: його можна буде експортувати лише за наявності спеціального дозволу.

«В останні 3 роки Україна імпортує 85% дизельного палива, 50% бензину та 60% скрапленого газу. При цьому 40% дизельного пального ми купили у Росії, у Білорусі — 33%, 10-15% виробили самостійно, а залишок отримали із постачання морем та з Литви. Україна виробила 50% бензину, 30% купили у Білорусі і 20% у Литви», — повідомив Сергій Куюн, експерт на ринку палива, директор консалтингової компанії «А-95».

За даними ДФС Україна у 2018 році імпортувала нафтопродуктів на 5,54 млрд доларів. Імпорт із Білорусі в грошовому вираженні становить 2,11 млрд доларів (38,1%), з Росії — 2,07 млрд доларів (37,3%), а з Литви — 570,5 млн доларів (10,3%). Із інших країн за звітний період було імпортовано нафтопродуктів на 787,3 млн доларів.

«Цей імпорт не тільки шкідливий, але й корисний, тому що дуже диверсифікована система постачання, ми постачаємо і з Росії, і Білорусі, але у нас є і такий запасний варіант — це порти морські, через які ми можемо постачати пальне, якщо російськими та білоруськими поставками щось трапиться», — додав Куюн у відповідь на запит Громадського.

Зазначимо, що раніше у відповідь на розширення Україною переліку заборонених товарів, у Росії заборонили весь транзит вироблених в Україні товарів через свою територію до інших країн (переважно Центральної Азії). Це рішення Росії підтримали у СОТ.

Зазначимо, що США підтримали позицію Росії у спорі в СОТ про обмеження транзиту українських товарів територією РФ.

29 грудня прем’єр-міністр Росії підписав рішення про заборону на ввезення деяких товарів на територію РФ. Його ухвалили у відповідь на заборону українського уряду на ввезення російських товарів, зокрема продуктів з глюкози та крохмалю з кукурудзи. Це рішення український уряд ухвалив 27 грудня.

До переліку заборонених до ввезення в Росію українських товарів додали українську кондитерську продукцію, пшеницю, соняшникову олію, горіхи, а також котли, шпалери, папір, меблі, трактори та інше обладнання. За підрахунками мінекономіки РФ, загальна вартість українського експорту, який заборонили в Росії, складає 510 мільйонів доларів на рік.

Telegram Channel