Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
ОПОРА готує скаргу через порушення процедури підрахунку та підписування порожнього протоколу

Комісія порушила процедуру підрахунку.

ОПОРА

ОПОРА готує скаргу через порушення процедури підрахунку та підписування порожнього протоколу

На Волині на виборчій дільниці №070964 (округ №21) порушили процедуру підрахунку голосів, а також члени комісії наперед підписали ще незаповнений протокол. За вказаним фактом спостерігач ОПОРИ подасть скаргу до відповідної окружної виборчої комісії

Спостерігач ОПОРИ, який перебував на дільниці №070964 у селі Хрипськ Шацького району, зафіксував, що комісія порушила процедуру підрахунку. Так, тут спочатку підрахували невикористані виборчі бюлетені, погасили їх та запакували, а лише тоді взялися встановлювати кількість виборців за списком.

Відповідно до частини 6 статті 78 Закону України «Про вибори Президента України», яка визначає порядок підрахунку голосів, дільнична виборча комісія на підставі списку виборців встановлює кількість виборців на виборчій дільниці. Ця кількість оголошується і заноситься секретарем комісії до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

Згідно із частиною 7 цієї ж статті дільнична виборча комісія підраховує невикористані виборчі бюлетені. Кількість таких бюлетенів оголошується і заноситься секретарем комісії до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Невикористані виборчі бюлетені погашаються шляхом відокремлення правого нижнього кута бюлетеня. Погашені невикористані виборчі бюлетені разом з бюлетенями, зазначеними у частині дев'ятій статті 76 цього Закону, запаковуються.

Так, тут спочатку підрахували невикористані виборчі бюлетені, погасили їх та запакували, а лише тоді взялися встановлювати кількість виборців за списком.

Окрім того, члени комісії наперед попідписували ще не заповнений протокол про підрахунок голосів. Це також зафіксував спостерігач ОПОРИ. За вказаними фактами спостерігач ОПОРИ готує скаргу до ОВК №21.

Відповідно до частини 4 статті 79 Закону України «Про вибори Президента України» у протоколі про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці зазначаються дата і час (година і хвилини) його підписання членами дільничної виборчої комісії. Кожен примірник протоколу підписується головою, заступником голови, секретарем та іншими членами дільничної виборчої комісії, які присутні на засіданні виборчої комісії.

Джерело: Катерина Шарпата, координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Волинській області
Telegram Channel