Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Під кладовищами утворилися стихійні звалища

Кладовища перетворюються на стихійні звалища

Північ-інфо

Під кладовищами утворилися стихійні звалища

Триває підготовка до Великодніх свят. У той час, як жінки печуть паски і начиняють ковбаски, роблять писанки і фарбують крашанки, чоловіки наводять лад на обійстях, у садках і на городах. Утім не все так проходить гладко

На Рівненщині, наприклад, у ці дні загорівся природний заповідник, що в межах Рокитнівського, Сарненського, Володимирецького і Дубровицького районів.

За інформацією Рівненського обласного управління лісового і мисливського господарства, попередня причина пожежі – випалювання сухої трави на території Рокитнівського району. Не виключається і підпал побутового сміття, що його в ці передсвяткові дні деякі мешканці масово вивозять за межі своїх господарств.

Наразі загоряння вже локалізувано. Пожежникам допомагають лісівники і місцеві жителі. Приблизна площа пожежі – 2 гектари.

Рівненський природний заповідник другий за розміром в Україні. 25 видів тварин, що живуть тут, занесені до «Червоної книги».

Але найгірше навіть не це – до кладовищ, наче на сміттєзвалищ, звозять сміття не лише з городів та обійсть, а й те, що залишилося після ремонтних робіт.

Тим часом комунальні служби нарікають на недобросовісних громадян, які, після прибирання на могилах рідних, викидають сміття куди попало. Дехто не гребує навіть складати непотріб під старі хрести.

Зокрема у місті Сарни біля кладовища, що по вулиці Ковельській, розміщено 2 майданчики для сміття. Також 2 майданчики є біля кладовища, що на вулиці Свято-Троїцькій, і ще 1 біля кладовища на вулиці Шарпака.

Але це не завадило деяким недобросовісним жителям міста в передвеликодню пору перетворити кладовища на стихійні сміттєзвалища.  Сміттєві навали з’являються навіть посеред  кладовищ на старих могилах. Людей не зупиняє той факт, що вони викидають непотріб під чийсь хрест.

- Основне сміття на цвинтарі – це бур»ян, листя, штучні вінки і квіти. Закинемо одну гілляку – і контейнер уже повний, - говорить головний інженер підприємства «Екосервіс» Віктор Захарчук. – До того ж люди не сортують сміття. Вони скидають у контейнер усе на купу: каміння, вінки, гілки…

А наші працівники мають усе це вручну відсортувати і повантажити в сміттєвози.

Але найгірше навіть не це – до кладовищ, наче на сміттєзвалищ, звозять сміття не лише з городів та обійсть, а й те, що залишилося після ремонтних робіт.

Керівництво міста, комунальники і громадські активісти сподіваються, що мешканці перестануть викидати сміття в неналежних місцях. Адже прибирання, зокрема, кладовищ ускладнене.

У Сарнах, наприклад, для потреб громадян комунальники підвезли до кожного кладовища пісок, перевірили водонапірні колонки. Тож справа – за самими мешканцями.

Валентин СТАВСЬКИЙ

Telegram Channel