Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Любомлі відреставрували капличку святого Яна Непомука

Місто може пишатис відреставрованою пам’яткою.

facebook.com/yuraphinikovskiy

У Любомлі відреставрували капличку святого Яна Непомука

Пам’ятка належить до середини XVIII століття

За ініціативою дирекції Любомльського краєзнавчого музею відреставровано римо-католицьку каплицю святого Яна Непомука середини XVIII ст, інформує директор ЛКМ Юрій Фініковський на своїй сторінці у Фейсбук.

Пам’ятка архітектури знаходиться на північ від костелу Св. Трійці. Вона має вигляд мурованої двоступінчатої квадратної колони. Нижня частина дещо ширша від верхньої і стоїть на розширеному фундаменті, попереду дві сходинки. У верхній частині з південного боку колони знаходиться ніша з півкруглим верхом, у якій раніше стояла фігура святого Яна Непомука. Верх каплиці мурований, у вигляді шатра із залізним хрестом на кулі. Каплиця тинькована. Її висота  – 6 метрів. Нижня частина колони становить 128х92 см, тобто, зі сторони ніші вона ширша.

Точна дата побудови каплиці невідома, але в описі інвентаря Рожанцевого братства Любомльського костелу за 1755 рік записано, що колона св. Яна Непомука недавно збудована, фондована Станіславом Ринкєвичем.  

Точна дата побудови каплиці невідома, але в описі інвентаря Рожанцевого братства Любомльського костелу за 1755 рік записано, що колона св. Яна Непомука недавно збудована, фундована Станіславом Ринкєвичем. Тому можемо припустити, що каплиця побудована в 1750-х рр.

 Так колона виглядала у 1930-х роках.

Так колона виглядала у 1930-х роках.

Останній раз колону реставрували ще у 1930-х роках. Після ІІ Світової війни з приходом радянської влади костел вже був недіючий і опіки над каплицею не було, тоді ж зникла статуя Яна Непомука, яка була в ніші.

У другій половині ХХ ст. каплиця почала руйнуватись, тиньк майже облетів, люди стали брати цеглу з фундаменту.

Нині ж, за підтримки місцевої влади, меценатів та благодійників провели ремонтно-реставраційні роботи. Їх здійснили відповідно до пропозицій та вимог органів охорони культурної спадщини.

Такою вона була до реставрації.
Такою вона була до реставрації.
А ткою стала після відновлення.
А такою стала після відновлення.

 

 

Telegram Channel